10 curiozitati interesante despre pestele lanterna
1/1953
label Diverse autorenew 17 Sep 2014, 00:00
Si asta fiindca Mama Natura i-a inzestrat cu bioluminescenta - in alte cuvinte, cu propria lor lanterna (de unde si denumirea). Afla cateva curiozitati simpatice despre acesti pesti inediti in randurile care urmeaza!

1. Departe de a fi singura vietate inzestrata cu bioluminescenta, pestele laterna pare a fi totusi cel care emita cea mai mare cantitate de lumina dintre toate aceste creaturi!

2. Care este scopul acestei bioluminescente? In cazul pestelui lanterna, organele fotofore, amplasate sub ochi, au rolul de a deruta si distrage pradatorii, dar si a atrage hrana (pentru ca, nu-i asa, multe creaturi sunt atrase, nu distrase, de lumina!). Nu in ultimul rand, cu ajutorul acestor lanterne luminoase, pestii comunica unii cu altii.

3. Exista nu mai putin de 200 de specii distincte de pesti lanterna, incluse in familia Anomalopidae cu 6 genuri diferite. Daca iti doresti sa vezi vreodata un astfel de exemplar, ar trebui sa te scufunzi in apele tropicale ale oceanelor, acolo unde acesti pesti isi duc existenta. Bineinteles, asta daca nu cumva gasesti vreun pet shop care ii comercializeaza!

4. Credeai ca pestele laterna nu detine niciun control asupra organelor fotofore cu care a fost inzestrat? Ei bine, nu. De fapt, vietatea poate "aprinde" si "stinge" lumina dupa bunul sau plac! Ba mai mult, este perfect capabil - si o face adesea - sa emita lumina intermitenta!

5. Daca tot este prevazut cu organe fotofore, pestele lanterna nu se sinchiseste sa se faca vazut in timpul zilei. Creatura marina este un animal nocturn care, pe durata zilei, se ascunde sub pietre sau in diverse formatiuni cavernoase aflate sub apa.

6. Ce include meniul pestelui laterna? Nimic spectaculos, dat fiind faptul ca vorbim despre un peste relativ pasnic: zooplancton, pesti mititei, crustacee minuscule si alte vietati marine, de asemenea de mici dimensiuni.



7. In cazul in care te intrebi care este secretul din spatele bioluminescentei pestelui laterna, iata care este explicatia stiintifica: lumina emanata de organele fotofore este, de fapt, generata de milioane de bacterii. Acestea produc o lumina verzuie, care poate fi "aprinsa" sau "stinsa" prin simpla rotire interior-exterior a acestor microorganisme.

8. Lumina generata de pestele lanterna este atat de puternica, incat poate fi detectata chiar si de la o distanta de 30 de metri!

9. Cele mai cunoscute specii de pesti lanterna, care sunt crescute si in captivitate, desi rar, sunt Anomalops katoptron, Photoblepharon palpebratum si Photoblepharon steinitzi.

10. Pestele lanterna poate fi crescut si in captivitate, in conditii apropiate de cele din mediul sau natural: acvariu cu apa sarata, cu o temperatura constanta de 22-23 grade Celsius si o capacitate de minimum 75 litri/peste. De asemenea, trebuie sa aiba la dispozitie numeroase ascunzisuri, iar acvariul sa fie amplasat intr-o camera intunecoasa, intrucat pestele lanterna fuge de lumina zilei.

Foto: giornalettismo.com, sciblogs.co.nz, realmonstrosities.com, beforeitsnews.com, norbertwu.com