Ar putea un pui de pasare sa-si poarte singur de grija?!
Daca se intampla sa gasesti un pui de pasare, trebuie sa stabilesti intai daca este un pui de curand nascut sau un incepator in ale zborului inainte de a face ceva. In cazul in care pasarea se intampla sa fie un novice, incercati sa nu faceti nimic care sa-l deranjeze, cu exceptia cazului in care este in pericol.
Incepatorii pot fi separati de puii pufosi din cauza dimensiunii lor mai mari, a corpului acoperit cu pene si a cantitatii mari de energie. Puisorii au corpuri mai mici, pene mici/puf sau deloc si foarte putina energie. Un novice va fi probabil in masura sa-si poarte singur de grija, insa un puiut pufos ar putea avea nevoie de ajutorul tau.
Inainte de a face orice efort de a ajuta pasarea, priviti-o pentru o scurta perioada de timp fara a o atinge. Parintii puiului pot fi in apropiere si il pot urmari extrem de atent fara ca voi sa va dati dai seama. Fiti rabdatori si asteptati aproximativ 30 de minute inainte de a intinde mainile sa il ajutati.
O putem atinge?
Daca trebuie sa ajutati o pasare, incercati s-o manevrati cat mai putin posibil. Nu va faceti griji cu privire la atingerea puiului, pasarile au un simt slab al mirosului si nu isi vor da seama cine ii manipuleaza. Totusi, ar trebui sa ii atingeti cu prudenta.
Duceti-l inapoi in cuib
Cel mai bun loc pentru un pui de pasare este, bineinteles, cuibul. Asadar, uitati-va in jur pentru a vedea daca puteti gasi cuibul puiului in apropiere. Daca se poate, luati-l usor, ridicati-l si puneti-l in cuib. Daca nu-i gasiti cuibul, improvizati unul! Luati un cos mic si puneti in el servetele si fire de iarba pentru a crea confort puiului. Asezati-l-l undeva in copac, la umbra, unde credeti ca va fi in siguranta. Puteti prinde cu ceva cuibul improvizat de crengi. Nu va faceti griji in privinta parintilor; puii fac destul zgomot astfel incat acestia sa ii gaseasca.
In mod normal, in decursul unei zile sau chiar cateva ora, parintii puiului vin sa-l hraneasca. Ar fi minunat daca puteti urmari daca se intampla acest lucru pentru a sti ce sa faceti mai departe: sa il lasati acolo in compania familiei lui sau sa-l luati si sa incercati sa-l ajutati altfel.
Ce faceti daca puiul este abandonat sau bolnav?
Daca puiul de pasare este in pericol imediat, luati in considerare ideea adapostirii lui pe o perioada determinata. Este indicat sa procedati astfel doar in cazul in care exista animale de prada in apropiere, conditii nesigure sau daca pasarea este bolnava. Pentru a-i face un adapost luati o cutie mica si servetele de hartie. Puneti pe fundul cutiei servetele sau prosop de hartie. Pastrati cutia intr-un loc cald si umbrit pana cand duceti puiutul la un veterinar specializat in ornitologie.
O alta situatie in care ar trebui sa luati puiul de pasare este atunci cand acesta a fost in mod clar abandonat. Procedati la fel cum am explicat mai sus, urmand sa-l duceti de asemenea la veterinar.
Exista riscul de a contacta vreo boala daca atingem pasarea?
Principalul risc ar fi salmonella, in cazul in care atingeti fecalele pasarii. Acesta este singurul risc, pe care il puteti evita daca va spalati pe maini bine dupa ce atingeti orice pasare.
Ce facem daca o pasare s-a lovit de un geam?
Daca traieste, puteti pune pasarea intr-o cutie pe care sa o asezati departe de accesul pisicilor. Lasati-o cateva minute, poate si o ora, ca sa-si poata reveni si sa-si ia zborul. Daca nu-si revine, apelati la un veterinar. Uneori, pasarea are leziuni neurologice sau poate avea o aripa fracturata si are nevoie de asistenta de specialitate.
Daca o pasare este atacata de pisici
Daca pasarea pare sa fi fost atacata de o pisica, are cu siguranta nevoie de reabilitare. Pisicile au bacterii care traiesc in canalele dintre dintii lor. Chiar daca pasarea nu are o rana fatala, aceasta se poate infecta foarte usor, asa ca are nevoie de antibiotice. Deci, trebuie dusa la un veterinar.
Urmand acesti pasi veti putea ajuta un pui de pasare sa supravietuiasca. Amintiti-va sa nu atingeti pasarea daca parintii sunt in apropiere si sa fiti foarte atenti atunci cand incercati sa-l ajutati pe micut.
Surse: nationalgeographic.com, http://en.paperblog.com