1. Pinguinii
In prezent, in lume exista circa 17-19 specii de pinguini, cei mai mari fiind pinguinii imperiali ce pot atinge dimensiuni de peste 100 cm si o greutate de maxim 40 kg. In pofida dimensiunilor generoase, pinguinii imperiali de astazi nu au nici pe departe o statura la fel de impozanta ca stramosii lor, pinguinii care au trait in urma cu 36 milioane de ani.
In 2010, in Peru, s-au descoperit ramasitele unor pinguini care puteau atinge inaltimi de pana la 152 cm si o greutate de circa 82 kg! In plus, s-ar parea ca acesti pinguini erau si ceva mai colorati decat descendentii lor care traiesc astazi, avand un penaj colorat in nuante de rosu si gri.
2. Ursul marsupial
Continentul australian este presarat cu creaturi unice, absolut fascinante si dragalase. Una dintre acestea este ursul marsupial, un animalut grasut si blanos care isi face veacul in Australia si in insulele invecinate. Daca ursul marsupial de astazi poate atinge dimensiuni de 119 cm si o greutate de maxim 36 kg, rudele sale indepartate erau mult mai mari.
Ursii marsupiali de altadata, conform unor descoperiri realizate in urma cu 3 ani, erau uriasi, atingand lungimi de 305 cm si o greutate de aproape 3 tone! Aceste animale, care au disparut cu 25.000 - 45.000 de ani in urma, erau vanate de alte creaturi gigantice, de aceasta data cu inaltimi de pana la 6 m: soparlele Megalania.
3. Castorul
Acest animal dragalas este una dintre cele mai muncitoare creaturi, capabil sa construiasca adaposturi impresionante pentru sine si familia sa. Foarte protector, castorul ataca cu furie orice dusman care ii ameninta pretioasa familie - chiar daca dimensiunile sale nu sunt foarte mari (78-122 cm).
Nu acelasi lucru se poate spune despre ruda sa indepartata, castorul urias, care isi ducea existenta in America de Nord in timpul ultimei glaciatiuni. Acest rozator urias atingea inaltimi de pana la 244 cm si cantarea 100 kg!
Daca despre stilul de viata al castorilor de azi se stiu foarte multe, cel al stramosilor lor ramane un mister. Ceea ce se stie este ca aveau incisivi de 15 cm si erau ierbivori. Castorii uriasi au disparut acum circa 10.000 de ani.
4. Cangurul
Un alt animal marsupial simpatic care isi face veacul pe teritoriul Austrialiei este cangurul. Din familia sa, cea mai mare specie de astazi este cangurul rosu, ce atinge inaltimi de 160 cm si o greutate de peste 90 kg. In plus, poate sari pana la o inaltime de aproximativ 183 cm si atinge viteze chiar si de 56 km pe ora!
Si daca actualii masculi cangur pot fi foarte periculosi cand sunt provocati, nu sunt totusi la fel de periculosi ca stramosii lor, cangurii Procoptodon goliat, cei mai mari care au trait vreodata. Acest cangur atingea inaltimi de 198-299 cm, cantarea circa 200 kg si avea labele prevazute cu gheare ascutite.
Cercetatorii sustin ca nu cangurii de astazi sunt rudele cele mai apropiate ale lui Procoptodon goliat, ci pademelonii, din familia Macropodidae.
Foto: listverse.com, historyofgeology.fieldofscience.com