10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre labutele cainelui tau
calendar_month 17 Iun 2014, 00:00
Afla, asadar, cateva lucruri interesante despre labutele perfect construite de Mama Natura ale cainelui tau!
1. Pernutele care acopera labele cainelui tau contin un tesut gros de grasime care le izoleaza si le ofera protectie impotriva temperaturilor extreme. Si mai interesant este faptul ca, pe masura ce laba se raceste la contactul cu solul (care poate fi si inghetat, la o adica), arterele transfera sangele racit inapoi in organism unde acesta se incalzeste, si tot asa. Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca patrupedele domestice s-au dezvoltat initial in medii reci - de unde si adaptarea perfecta la astfel de conditii - inainte de a se raspandi in alte regiuni, mai calde, ale globului.
2. Tot labutele si ale lor pernute sunt cele care iti protejeaza cainele de accidentari in timpul deplasarii pe terenuri cu asperitati - cu alte cuvinte, cam peste tot. Cainii care petrec o buna parte din timp in exterior au pielea si pernutele mai aspre si mai dure, prin comparatie cu cainii de apartament, care petrec mai mult timp in casa, pe covoare moi.
3. Stratul interior al pielii labutelor contine glande sudoripare care transmit transpiratia catre stratul exterior, fenomen care permite racorirea labutelor si evitarea uscarii excesive. Toate acestea nu inseamna insa ca patrupedele nu transpira; cand sunt stresati sau emotionati, cainii transpira din abundenta - intocmai cum se intampla si in cazul oamenilor, carora li se umezesc palmele de emotie!
4. Cainii sunt animale digitigrade, ceea ce inseamna ca se sprijina pe degetele labelor cand se deplaseaza, acestea fiind cele asupra carora se lasa cea mai mare parte a greutatii patrupedului. De aceea, oasele care intra in componenta degetelor labutelor sunt extrem de importante.
5. Desi nu sunt neaparat folositoare, degetele vestigiale ale labutelor sunt, totusi, utilizate, spre exemplu atunci cand cainele vrea sa isi apuce mai bine osul la care rontaie cu pofta.
6. Rasa de caine de munte de Pirinei merge chiar mai departe si se foloseste de degetele vestigiale de la membrele posterioare pentru a-si mentine stabilitatea pe terenurile accidentate, denivelate - ba mai mult, adesea chiar are nu un singur astfel de deget, ci doua, la fiecare membru posterior.
7. Rasele de caini specifice regiunilor climatice reci, cum sunt cainii Saint Bernard, de pilda, au labe foarte mari, si nu intamplator: cu ajutorul lor, aceste patrupede se deplaseaza mai eficient in zapada si pe gheata.
8. Cainii de Terra Nova au labele cu cele mai lungi degete, urmati indeaproape de Labradori.
9. Exista si rase de caini cu "labe de pisica". Ce inseamna asta? Inseamna ca osul celui de-al treilea deget este mai scurt, fapt care ii ajuta sa cheltuie mai putina energie la mers si sa le creasca anduranta. Intre rasele de caini cu "labe de pisica" se numara Akita, Doberman, Kuvasz, Terra Nova si Airedale Terrier.
10. Exista insa si caini cu "labe de iepure", cu degete alungite, cele doua din mijloc fiind mai lungi decat restul. Printre rasele cu astfel de labute se numara Samoyed, Borzoi si Bedlington Terrier.
Foto: mnn.com, averyhumane.org, pets.thenest.com, petfinder.com, dailymail.co.uk
Noutati
Quiz Hasky sau Bichon
Ãn acest quiz vei afla ce sa iti cumperi ori un huskz ori un mititel bichonel