11 curiozitati despre primatele mari si maimute

1/1988
label Diverse autorenew 17 Oct 2014, 00:00
Insa primatele mari - si maimutele mai mici - sunt foarte inteligente, fapt justificat de altfel de inrudirea cu specia umana. Descopera, in continuare, 11 curiozitati despre aceste animale speciale:

1. Populatia de macaci din nordul Japoniei este prevazuta cu blanite groase si are obiceiul de a se balaci in ape termale pentru a se feri de frig. Interesant este faptul ca macacii nu se balacesc la intamplare: statutul in cadrul tribului este acela care stabileste care animale au voie sa se imbaieze si unde!

2. Urangutanii sunt animalele care se bucura cel mai mult de copilarie. Astfel, micutii sunt ingrijiti atent de mamica lor timp de 6 ani si mai stau agatati de poala ei cativa ani buni dupa ce nu mai depind de ea. Mai exact, pana intra in adolescenta.

3. Macacii din specia Macaca mulatta pot fi considerati mici infractori pusi mereu pe sotii, si asta fiindca "terorizeaza" frecvent satucele indiene, furand mancare din casele oamenilor si sarind de la inaltime direct in apa!

4. Tarsierul este o primata nocturna cu o trasatura imposibil de ignorat - ochii enormi, cam cat creierul sau - care il ajuta sa vada excelent in timpul noptii.

5. Nu degeaba se numesc maimute urlatoare: aceste animale pot emite sunete de pana la 90 de decibeli care pot fi auzite chiar si de la 2-3 km departare!

6. Macacii cu coada lunga sunt foarte isteti: sunt perfect capabili sa isi construiasca unelte cu ajutorul carora desfac scoicile si, in plus, obisnuiesc sa smulga fire de par din capul oamenilor peste care dau pentru ca apoi sa le foloseasca pe post de... ata dentara!

7. Mandrilul este cea mai mare maimuta de pe Terra si una dintre cel mai viu colorate. Trebuie spus, totodata, masculii alfa sunt aceia care prezinta cel mai aprins colorit.

8. Maimutele bonobo sunt animale pasnice si... iubarete. In loc sa se dedice luptelor si altor activitati agresive, acestea se folosesc de sex - inclusiv de cel homosexual - pentru a-si rezolva conflictele si problemele.

9. Magotii sau macacii barbari (Macaca sylvanus) sunt singurele maimute salbatice din Europa. Astazi, nu mai numara decat aproximativ 300 de exemplare, fapt care ii transforma intr-o specie amenintata cu disparitia. Pentru a impiedica maimutele sa devina dependente de oameni, in Gibraltar, locul in care traiesc magotii, toti aceia care hranesc aceste animale sunt amendati cu 800 dolari.

10. Maimutele capucin, considerate drept cele mai inteligente maimute din Lumea Noua, stiu sa foloseasca unelte, isi recunosc propriul chip in oglinda si invata foarte repede (de unde si preferinta cineastilor de la Hollywood, care le-au oferit roluri in filme precum "O noapte la muzeu"). Capucinii sunt atat de isteti, incat stiu sa isi prepare chiar si insecticide din miriapozi striviti!

11. Cimpanzeii sunt cele mai apropiate rude ale omului, avand in comun 99% din ADN cu specia umana. Stiu sa foloseasca unelte, au structuri sociale complexe si pot fi invatati limbajul semnelor!

Foto: flickr.com, mnn.com, lynxeds.com, dailydish.typepad.com, nationalgeographic.com, worldwildlife.org, telegraph.co.uk, huffingtonpost.com