13 detalii necunoscute despre ursii Koala
7/796
label Diverse autorenew 17 Nov 2011, 00:00
Cu toate acestea, se cunosc foarte putine detalii despre viata lor de zi cu zi.

1. Ursii koala se numara printre cele mai longevive animale. Durata vietii lor poate ajunge pana la 17 ani, iar femelele traiesc mai mult decat masculii. De asemenea, ursii koala care traiesc intr-un habitat linistit, fara factori de stres, traiesc mai mult decat ceilalti.
Masculii traiesc mai putin din cauza ca se implica in conflicte cu alti masculi, alte animale sau se accidenteaza cand iau contact cu lumea civilizata.

2. Masculii koala sunt mai mari decat femelele, cantarind pana la 12 - 15 kg.

3. Ursii koala prefera sa devina mai activi dupa apusul soarelui, petrecandu-si majoritatea zilei dormind pe crengile unui copac. Acestia dorm pana la 75% din timpul unei zilei.
Ei isi manifesta "trezirea" la activitate prin niste sunete specifice, care seamana cu latratul de caine.

4. Cele mai vechi fosile de animale asemanatoare cu ursii koala au fost datate de acum 25-40 de milioane de ani.

5. Ursii koala au fost prima data mentionati in niste scrieri in anul 1798, iar in 1816 li s-a dat primul nume stiitific "phascolarctos cinereus" care inseamna "barba gri cenusa".

6. Koala inseamna "fara bautura" intr-un dialect aborigen australian. Numele i s-a atribuit acestui urs simpatic din cauza dietei sale formata exclusiv din frunze de eucalipt, bogate in lichide, care ii permit sa nu mai bea apa deloc.

7. Din cauza ca au fost vanati in masa pentru blana, in 1930, guvernele mai multor state au declarat ursul koalaspecie protejata de lege. la acea data, mai existau doar 500 de exemplare in toata lumea.

8. In prezent, principalul factor de disparitie a ursilor koala il constituie masinile si cainii.

9. Koala este singurul mamifer, in afara de oposumul cu coada inelata, care poate supravietui exclusiv cu o dieta formata din frunze de eucalipt. Acesta bea apa numai daca frunzele de eucalipt sunt uscate si nu-si poate extrage din ele cantitatea necesara de lichid. Cantitatea maxima de frunze consumate zilnic este intre 200 si 500 de grame pe zi.

10. Din cauza dietei bogata in fibre si saraca in nutrienti, ursii koala nu au deloc depozite de grasime, facand eforturi pentru a-si conserva energia. Somnul lung este una dintre metode, iar metabolismul lent ii ajuta sa pastreze cat mai mult .

11. Imperecherea ursilor koala are loc o data pe an, in perioada septembrie-martie. Gestatia dureaza 35 de zile, dupa care se naste puiul.

12. Puii de koala stau in marsupiu si sug laptele mamei pana la sapte luni. La 30 de saptamani, mama incepe sa-si hraneasca puiul cu o substanta numita "pap", in completare cu laptele, care il ajuta pe acesta sa treaca mai usor de la lapte la frunzele de ecualipt.

13. Femelele incep sa se imperecheze la trei sau patru ani si produc doar un pui pe an. Au existat si cazuri de gemeni, dar foarte rar. Pe toata durata vietii, o ursoaica va aduce pe lume cinci sau sase pui de koala.


Quiz
Ce tip de rozator ti ar trebui?

Parcurgi acest quiz pentru a afla ce rozator ti-ar place si lai iubi.Este util deoarece daca nu esti hotarat ce rozator sa iti cumperi te ajuta noi!!!...

Sondaj

Ce animal este mai usor de intretinut?