3 feluri incredibile in care animalele se apara impotriva parazitilor

1/1847
label Diverse autorenew 19 Iun 2014, 00:00
Totusi, gazdele nu sunt intotdeauna complet lipsite de aparare - iata la ce recurg acestea pentru a se proteja impotriva parazitilor!

1. Activitatea sexuala

Parazitii au prostul obicei de a-si transforma gazdele in creaturi nu tocmai atragatoare ori viabile, punandu-le astfel in pericol supravietuirea ca specie. Nu de alta, dar, de multe ori, parazitii incetinesc dezvoltarea gazdelor, le scurteaza existenta sau chiar le inlatura capacitatea reproducatoare.

Cu toate acestea, anumie specii de animale contracareaza efectele nefaste pe care parazitii le au asupra trupului lor - si capacitatii de a se reproduce - marindu-si dorinta si activitatea sexuala. Mai concret, fiindca vorbim despre creaturi cu o speranta de viata diminuata, aceste vietati se imperecheaza mult mai des decat ar face-o in mod normal.

Un exemplu excelent in acest caz il ofera melcul de apa dulce din Noua Zeelanda care, atunci cand este parazitat de viermi, initiaza actul sexual atat mai frecvent, cat si cu mai multi parteneri! Astfel, melcul nu numai ca isi mareste sansele de a-si transmite genele mai departe, dar contribuie si la mentinerea echilibrului in ecosistemul local.

2. Parteneriatul cu alte animale

O specie mica de bufnita, Megascops asio, raspandita in America de Nord si Mexic, a gasit o modalitate isteata de a scapa de parazitii care ii infesteaza adesea cuibul si pun in pericol viata puilor: se "imprieteneste" cu o specie de sarpe orb, Leptotyphlops humilis, similar unui vierme, care se hraneste cu larvele insectelor care i-ar putea produce neplaceri micutei bufnite.

Ce face pasarea? In loc sa se infrupte din micul sarpe, bufnita pur si simplu il inhata si il asaza in cuibul sau, unde este lasat in pace pana si de puii infometati, pentru ca reptila sa isi poata face treaba.

O strategie similara a fost adoptata si de pasarile care traiesc in orase, care nu se folosesc de serpi orbi, ci de mucuri de tigara pentru a-si tapeta cuiburile si a omori parazitii, precum capusele si acarienii. Fenomenul este favorizat de continutul de nicotina a chistoacelor - de altfel, s-a demonstrat ca pasarile de oras le prefera pe acele cu un continut mai mare de nicotina, care duce la exterminarea unui numar mai ridicat de paraziti din cuib.

3. Automedicatia

S-ar parea ca obiceiul cainilor si al pisicilor de a manca iarba si alte plante - pe care, de altfel, nu le pot digera - este un reflex capatat de pe vremea cand traiau in salbaticie si se confruntau adesea cu viermi intestinali pe care ii puteau elimina doar astfel.

La "automedicatie" par sa apeleze astazi si o multime de primate, cu precadere cimpanzeii, care inghit frunze intregi si tulpini pentru a scapa de parazitii intestinali si de problemele gastrointestinale pe care acestia le provoaca. De altfel, tratamentele la care recurg cimpanzeii sunt intr-atat de sofisticate, incat s-ar parea ca animalele se folosesc, pentru a se vindeca de diverse afectiuni, intocmai de acele plante utilizate in medicina traditionala africana la tratarea bolilor in cauza!

Foto: ryanphotographic.com, wikimedia.org, berkeley.edu, livescience.com, thepearlguide.co.ug

Quiz
Credeti ca aveti un caine bine dresat?

Credeti ca aveti un caine bine dresat?Efectuati acest quiz si veti afla raspunsul corect!

Sondaj

Ce ar fi daca animalele abandonate,ranite sau neingrijite sa nu mai fie asa?