4 armasari care si-au lasat amprenta in istoria mondiala

1/1938
label Diverse autorenew 04 Sep 2014, 00:00
Cu sute si mii de ani in urma, insa, armasarii erau cei mai de nadejde prieteni ai combatantilor, fie ei simpli tarani ori de-a dreptul imparati. Iata-i pe patru dintre aceia care au ramas in istorie si pe care ni-i amintim (sau nu) si astazi:

1. Bucephalus, calul lui Alexandru cel Mare

Bucephalus, se spune, a fost armasarul naravas care l-a insotit pe marele Alexandru Macedon in bataliile sale victorioase. Una dintre legendele referitoare la prietenia de suflet dintre Bucephalus si regele macedon sustine ca Alexandru cel Mare a fost singurul care a reusit sa imblanzeasca naravasul armasar care ar fi fost salbatic fiindca se temea de propria umbra, iar Alexandru Macedon i-ar fi intors capul spre soare pentru a i-o alunga.

O alta legenda sustine ca, pe cand avea doar 10 ani, Alexandru cel Mare a fost singurul care s-a putut apropia de Bucephalus pe care l-a imblanzit vorbindu-i domol pana cand calul si-a lasat capul si i-a permis viitorului imparat sa il calareasca.

2. Marengo, calul lui Napoleon Bonaparte

Desi se prea poate ca existenta lui istorica sa nu fie altceva decat un mit, Marengo este totusi prezent in povestile care il vizeaza pe maretul lider francez, Napoleon Bonaparte. Ce se spune despre Marengo? Ca s-ar fi nascut in Wexford, Irlanda, si ca, la un moment dat, ar fi parcurs, calarit de sus-numita figura istorica, nu mai putin de 5.600 km, adica distanta de la Paris la Moscova si inapoi, in anul 1812.

Despre Marengo, care ar fi fost calul preferat al lui Napoleon si acela care l-a insotit inclusiv in batalia de la Waterloo, se mai spune si ca ar fi fost inrudit cu Copenhagen, armasarul ducelui de Wellington, acela care l-a invins pe Napoleon la Waterloo.

3. Copenhagen, calul ducelui de Wellington

Ei bine, daca existenta lui Marengo este pusa la indoiala, s-ar parea ca armasarul ducelui de Wellington, Copenhagen, a fost cat de poate de real. Calul celui care l-a invins pe Napoleon ar fi fost un animal cu o personalitate nu dintre cele mai placute, in asa masura incat a fost pe punctul de a-si ucide stapanul, taman dupa ce acesta se intorsese victorios de la Waterloo!

Din fericire, totul s-a terminat cu bine, iar naravasul Copenhagen a devenit foarte bland la batranete, despre el povestile sustinand ca le permitea strainilor sa il mangaie si sa il hraneasca, iar femeilor sa ii impleteasca, coama.

Copenhagen este o figura indragita in istoria britanica, astfel ca nu e de mirare ca o statuie din bronz, infatisandu-i capul, poate fi admirata la Colegiul Wellington.

3121.jpg

4. Incitatus, calul imparatului nebun Caligula

Incitatus ar fi fost calul imparatului roman Caligula, intrat in istorie gratie faptului ca era complet dus cu pluta. Se spune ca nebunia sa ar fi mers pana intr-acolo, incat si-ar fi numit calul de companie, pe Incitatus, adica, drept consul al Romei, o pozitie foarte importanta, daca ne gandim ca un consul avea rol de lider in stat, de conducator militar etc.

Foto: wikimedia.org, flickr.com, historienet.dk, fineart-china.com