5 cele mai bizare specii de serpi
2/2005
label Diverse autorenew 03 Nov 2014, 00:00
Serpii fascineaza si inspaimanta in aceeasi masura, mai ales ca evolutia a si avut grija sa le inzestreze pe aceste reptile sasaitoare si alunecoase cu o multime de atribute surprinzatoare. Iata, deci, cinci specii mai putin comune de serpi!

1. Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar

Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar (Langaha madagascariensis) se remarca printr-o infatisare de-a dreptul iesita din comun: in locul unui nas obisnuit, acesta are un apendice tuguiat, la masculi, respectiv sub forma de frunza, la femele, noteaza Mnn.com.

Utilitatea sa? Ii serveste pentru a se camufla cu mai multa usurinta, pierzandu-si, datorita acestui apendice, urma mult mai facil, dar si pentru a vana (intocmai datorita faptului ca devine, practic, invizibil cand sta catarat in copaci).

Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar (specia este, de altfel, endemica acestei insule) este veninos, dar, din fericire, nu este si agresiv. In orice caz, muscatura sa, desi foarte dureroasa, nu este fatala.



2. Sarpele zburator

Nu vorbim doar despre un sarpe zburator, ci despre un intreg gen, Chrysopelea, inclus in familia Colubridae. Aceste reptile au capacitatea incredibila de a sari, de pe o creanga pe alta a unui copac, pe distante chiar si de zeci de metri!

In timp ce se deplaseaza prin aer, serpii zburatori isi latesc usor trupul si isi sug abdomenul pentru a capata o forma mai aerodinamica si a-si face, astfel, zborul mai eficient.



3. Vipera de desert cu coarne

Aceasta vipera (Cerastes cerastes) isi duce existenta in zonele aride, desertice din nordul Africii si pana in Orientul Mijlociu. Asa cum ii sugereaza si denumirea, este vorba despre un sarpe (veninos) prevazut cu cornite retractabile, capacitate care ii permite sa se ascunda cu usurinta in nisip (trebuie spus ca, evident, si coloritul trupului sau este aidoma grauntelor de nisip!).

Care este totusi rolul acestor cornite? Expertii nu au reusit sa afle deocamdata, insa banuiesc ca previn acumularea de nisip in zona ochilor.

4. Sarpele cu tentacule

Sarpele cu tentacule (Erpeton tentaculatum) este nativ in sud-estul Asiei si este o reptila acvatica, singura din lume prevazuta cu "tentacule" duble la nivelul botului. Specialistii in domeniu apreciaza ca aceste tentacule ii servesc pentru a atrage prada - pestii de mici dimensiuni, hrana sa preferata -, insa ar putea indeplini si rol de organe senzoriale cu ajutorul carora sarpele ar detecta miscarile.

5. Melanophidium bilineatum

Melanophidium bilineatum este un sarpe viu colorat - poate chiar cel mai colorat din lume - endemic in India. Trupul sau albastrui este acoperit de irizatii in nuantele curcubeului, o adevarata incantare pentru privire! Trebuie spus, totodata, ca este si unul dintre cel mai putin cunoscuti serpi din lume.

Foto: nature-photogallery.eu, youtube.com, venomdoc.com, discus-hinas.nl, deviantart.net, thethinkingatheist.com