5 ciudatenii despre morse pe care putini le cunosc

1/1996
label Diverse autorenew 24 Oct 2014, 00:00
Este cunoscuta datorita coltilor sai mari, proeminenti.

Morsele sunt mamifere cunoscute si ca elefanti de mare. Sunt cunoscute doua specii: morsa atlantica - aceasta masoara aproximativ 3 metri inaltime si cantareste peste 1,2 tone - si morsa din Pacific - este putin mai inalta, ajunge pana la 3,6 metri, si cantareste in jur de 1,6 tone.

Mananca zilnic in jur de 45 de kilograme de curstacee, moluste sau alte nevertebrate si pot trai pana la 40 de ani. Morsele sunt amenintate cu disparitia, din cauza topirii rapide a ghetarilor care ocupa o suprafata tot mai mica din jurul Polului Nord. Stratul tot mai redus de gheata in jurul tarmurilor le determina pe morse sa-si caute hrana in ape mult mai adanci.

Curiozitati despre morsa

http://animal-backgrounds.com/files/Walrus/Walrus-wallpaper.jpg

1. Morsele sunt, probabil, cel mai bine cunoscut pentru coltii lor fiorosi, in fapt canini alungiti. Practic, insasi denumirea stiintifica a morsei - Odobenus rosmarus - are legatura cu acesti colti. Odobenus provine din grecescul "odous", care inseamna dinte, si cuvantul "baino" se traduce prin "mers". Si asta pentru ca aceste animale isi folosesc coltii pentru a se agata de gheata atunci cand vor sa iasa din apa. Tot cu ei gaureste stratul de gheata pentru a ajuta la oxigenarea apei. Coltii morselor pot ajunge pana la un metru lungime.

2. Morsele sunt mamifere marine, ceea ce inseamna ca au organismul adaptat la viata sub apa spre deosebire de mamiferele terestre. Astfel, ele au de doua pana la de trei ori mai mult sange decat un animal terestru de aceleasi dimensiuni. Aceasta se datoreaza faptului ca ele trebuie sa stea scufundate in apa perioade lungi pentru a-si vana hrana, ceea ce inseamna ca necesita o cantitate mai mare de oxigen stocat in sange.

3. Atunci cand vine vorba despre inmultire, aceste animale aflate in zone atat de vitrege sunt la limita supravietuirii, ceea ce le-a facut sa se adapteze si din acest punct de vedere. Astfel, in perioada de reproducere, o femela morsa are o "implantare intarziata", mai exact ovulul fecundat are nevoie de trei pana la cinci luni pentru a se fixa in peretele uterin. Acest lucru o ajuta pe femela sa isi asigure in tot acest timp resursele necesare pentru a creste un pui, care va creste intr-un ritm uimitor. Puiul ramane alaturi de mama sa vreme de doi ani.

4. Morsele par masive, mari, greoaie, insa se sperie extrem de usor. Sunt sensibile atunci cand simt ca se apropie vreo barca sau cand aud un avion. Toata adunatura de morse intra in panica si atunci se scufunda in apa, unde se simt mai in siguranta. In afara oamenilor care le-au tot vanat in ultimele decenii, morsele mai au doi pradatori naturali - balena ucigasa, sau orca, in apa, si ursul polar, pe uscat.

5. Morsele nu au mustati. Asta chiar daca oamenii au denumit un anumit stil de tunsoare a musatii dupa denumirea morselor. Cu toate acestea, ele au niste fire de par care sunt extrem de sensibile, fiind fixate in muschi si conectate la sistemul circulator si cel nervos. Au intre 400 si 700 de astfel de organe tactile aliniate pe 15 randuri din jurul nasului. Morsele folosesc aceste fire de par la fel cum o face pisica sau vidra.

Foto: animal-backgrounds.com, animalsplannet.com, ngm.nationalgeographic.com, mnn.com, myfashiontrendz.com