1. Dragonii de Komodo se pot reproduce prin... partogeneza sau "nasterea virgina". Cu alte cuvinte, dat fiind mediul izolat in care au trait intreaga lor existenta, femelele de dragon de Komodo sunt perfect capabile sa dea nastere puilor fara contributia unor masculi!
Descoperirea a fost facuta in 2006 si este cu atat mai incredibila, cu cat partogeneza nu este specifica, in general, decat vietatilor inferioare, precum afidele. Pe de alta parte, dragonul de Komodo nu este singurul animal evoluat care poate naste pui in acest fel - recent, s-a descoperit ca si rechinii-ciocan sunt perfect capabili de partogeneza!
2. Dragonul de Komodo este un vanator redutabil, insa nu datorita auzului sau ascutit. Uriasa soparla cu origini preistorice nu aude deloc bine, nefiind capabila sa perceapa sunetele joase sau foarte inalte. In plus, nici privirea sa nu este tocmai agera - ochii sau sunt prevazuti doar cu conuri, nu si cu bastonase, ceea ce inseamna ca nu vede prea grozav dupa lasarea intunericului.
Ei bine, nu acelasi lucru se poate spune despre simtul mirosului. Varanul de Komodo se foloseste de organul vomeronazal sau organul lui Jacobson, cu ajutorul caruia identifica feromonii din aer. Si limba ii este utila in acest sens, dragonul "gustand" aerul pentru ca apoi organul vomeronazal sa ii transmita unde si ce fel de prada il asteapta.
3. Dragonii de Komodo sunt si excelenti cataratori. Ma rog, cel putin atunci cand sunt mititei. Puii adora sa se catere in varful copacilor - si au si ghearele potrivite in acest sens -, insa o fac si din instinct de conservare. Adultii sunt renumiti pentru apucaturile lor canibale, astfel ca micutii au mai multe sanse de supravietuire daca stau cocotati in copaci decat daca se culcusesc alaturi de parinti in maruntaiele pamantului.
4. Legenda potrivit careia muscatura de dragon de Komodo este periculoasa din cauza bacteriilor numeroase aflate in gura animalului care produc infectii letale nu este adevarata. Ceea ce nu inseamna ca ti-ai putea dori vreodata sa incapi intre falcile unei asemenea creaturi. Pe langa forta muscaturii sale, trebuie spus ca dragonul de Komodo se serveste si de... venin.
S-ar parea ca dragonul de Komodo poseda doua glande care secreta o substanta toxica, cu efect anticoagulant, care ucide instant prada de mici dimensiuni si incet, dar sigur pe cea de dimensiuni ceva mai generoase.
5. Fiindca nu este deloc usor sa fii pui de dragon de Komodo, micutii si-au mai dezvoltat un mecanism de aparare (pe langa cataratul in copaci): se manjesc cu excremente pentru a tine la distanta pradatorii si alti dragoni de Komodo care nu se apropie din cauza mirosului absolut dezgustator!
Foto: flickr.com, natureandscience-alb.blogspot.com, focusingonwildlife.com, phoenixzooblog.org, smithsonianmag.com