1. Zebra australiana este o pasare mica si colorata, cu o inteligenta neasteptata! Mititica pasare are capacitatea de a se preface ca este sanatoasa, doar pentru a-si spori sansele de reproducere! Iar ea este departe de a fi singurul animal cu asemenea abilitati; astfel, s-ar parea ca si rozatoarele si mai ales maimutele se prefac ca n-au niciun fel de problema atat pentru a se putea imperechea, cat si pentru a se proteja de pradatori.
2. Cine ar fi crezut ca musculitele de fructe gandesc inainte de a actiona? Aceasta abilitate este absolut incredibila, luand in considerare faptul ca insecta are o speranta de viata mai mica de 60 de zile, deci nu dispune de suficient timp pentru a-si dezvolta abilitatile mentale. In orice caz, insa, un studiu intocmit in cadrul Universitatii Oxford a aratat ca musculitele de fructe nu actioneaza dupa cum le taie capul, ci "analizeaza" lucrurile inainte de a face ceva, uneori chiar destul de mult timp, cand vine vorba despre decizii dificile!
3. Capacitatea de a consola si empatiza nu este tocmai raspandita in randul animalelor, ceea ce face elefantii necuvantatoare cu adevarat speciale si cu o inteligenta, asadar, iesita din comun. Acestia, impreuna cu primatele si corbii, sunt capabili sa isi consoleze confratii, daca acestia din urma se afla in suferinta, primejdie etc., arata o analiza a 26 de elefanti asiatici din Thailanda, derulata de-a lungul a mai bine de un an.
Tot elefantii isi "imbratiseaza" apropiatii cu trompa sau isi lipesc fata de cea a fratelui in suferinta, tot cu scopul de a-l consola!
4. Cainii sunt inteligenti, insa agerimea lor nu atinge nici pe departe nivelul la care se afla rudele lor indepartate, lupii. Un studiu publicat in jurnalul PLOS One a aratat ca lupii observa si invata unii de la altii mult mai eficient decat o fac cainii.
Cercetatorii au studiat 14 lupi si 15 caini maidanezi, toti in varsta de 6 luni, pe care i-au supus unui experiment. Astfel, toate animalutele au urmarit un caine dresat deschizand o cutie de lemn cu gura sau laba pentru a obtine o recompensa alimentara. Ulterior, toti lupii, dar numai 4 caini, au reusit sa deschida cutia.
Si mai interesant a fost faptul ca varsta nu a influentat in niciun fel capacitatea lupilor de a deschide cutia, experimentul repetat 9 luni mai tarziu oferind aceleasi rezultate. Cu toate acestea, s-a dovedit ca lupii isi imita comportamentul unii altora, intrucat, atunci cand au fost pusi sa deschida o cutie fara a fi vazut in prealabil cum se face, lupii nu au fost capabili sa duca sarcina la bun sfarsit.
5. Stiai ca sobolanii au o memorie incredibila, similara computerelor? Astfel, rozatoarele poseda memorie de scurta durata, cu acces aleator (RAM) cu ajutorul careia stocheaza informatii pentru a putea desfasura activitati mai complexe - in cazul oamenilor, acest tip de memorie permite rezolvarea problemelor, purtarea unei conversatii etc.
Foto: wikimedia.org, almanac.com, taildom.com, nationalgeographic.com, wired.co.uk, deviantart.com