5 lucruri importante pentru a avea un animal de companie fericit
2/2163
label Diverse autorenew 25 Oct 2021, 00:00
A avea grija de un animal nu inseamna doar sa te joci cu el sau sa-l scoti la plimbare. Este responsabilitatea ta sa asiguri animalului de companie posibilitatea de a se dezvolta pe deplin, intr-un mod sanatos, armonios. Acest membru cu norma intreaga al familiei tale are nevoie de stimulare intelectuala, fizica, de sustinere, de hrana adecvata si, mai ales, de atentie sporita pentru starea sa de sanatate. Urmand aceste mici sfaturi, tu si companionul tau patruped va veti simti mai puternici, mai impliniti si mai fericiti.

Sanatate

Pentru tot ceea ce tine de starea de sanatate a patrupedului, evident, medicul veterinar este aliatul tau de nadejde. Este esential sa gasesti medicul potrivit, cu care si tu, dar si animalul tau sa puteti lega o relatie stransa de-a lungul timpului. El poate evalua starea de sanatate fizica, psihica (sau comportamentala) a animalului tau de companie, dar si sa recomande anumite examene sau analize, daca este cazul. Pentru a te asigura ca prietenul tau cu patru labute ramane sanatos, ai grija sa aiba vaccinurile la zi si sa fie deparazitat intern si extern in mod corespunzator. Pentru situatii neprevazute, ideal ar fi sa stii unde se afla anumite cabinete veterinare non-stop, unde sa poti merge oricand, la orice ora, pentru orice fel de urgente.

Identificare corecta

Orice caine ar trebui, conform legii, sa fie identificat. Pentru a realiza acest lucru, stabileste o vizita la medicul veterinar, pentru ca prietenul tau patruped sa fie microcipat si introdus in R.E.C.S., registrul de evidenta al cainilor cu stapan. Sunt doua lucruri care te pot ajuta mult in cazul unor situatii neplacute, de exemplu, daca s-a pierdut sau ati fost despartiti in timpul unui dezastru natural sau chiar intamplator.

Hrana sanatoasa

Pentru o viata sanatoasa, hrana adecvata este esentiala. Acest lucru este valabil si pentru tine, dar si pentru insotitorul tau. Cel mai bine este sa ceri sfatul medicului veterinar, care iti poate recomanda alimente sanatoase, dar si diferite alternative dietetice, potrivite animalului tau de companie. Este important sa stii ca anumite alimente sunt interzise cainilor, precum ceapa, usturoiul, strugurii, avocado, ciocolata, dulciurile, stafidele, carnea cruda, oasele de pui, slanina etc. Ai putea sa faci o lista cu aceste alimente si sa o tii undeva la vedere, pentru a evita situatiile neplacute. Si aminteste-ti, o hrana sanatoasa va oferi animalului tau de companie energie, o stare de bine generala si o viata mai lunga.

Exercitii regulate

Daca ai un animal de companie energic, exercitiile fizice zilnice sunt mai mult decat recomandate. Daca detii un caine, avantajul este ca nu doar el se va mentine intr-o stare fizica buna, ci si tu. Asa ca bucurati-va amandoi din plin de iesirile zilnice obligatorii. Daca ai o pisica, trebuie sa fii mai creativ, pentru a o ajuta sa ramana activa. Te pot ajuta jucariile care o obliga sa sara, sa se catere, sa vaneze. Asigura-te ca se joaca intensiv macar 15 minute pe zi. Este esential sa oferi animalului de companie ocazia sa faca „sport”. Astfel, vei evita aparitia obezitatii sau a diferitelor boli cronice care sunt legate de aceasta, precum diabetul, hipertensiunea sau bolile hepatice.

Educatie pentru siguranta

Poate fi dificil sa iti pregatesti companionul pentru situatii neprevazute. Este motivul pentru care, indiferent ca e caine sau pisica, este important sa il educi, adica sa il dresezi sa raspunda anumitor comenzi. Iar motivul este unul foarte simplu: orice animal capabil sa raspunda unei comenzi vocale sau unui gest va fi mult mai in siguranta acasa, dar mai ales in afara casei. Un caine educat nu va manca alimente de pe jos, ce pot fi toxice, de exemplu. Nici nu va incremeni atunci cand exista un pericol, de exemplu, o masina care apare brusc, in viteza. Asadar, dresajul este important pentru ca animalul tau de companie sa fie aparat. Trebuie doar sa iti faci putin timp pentru acest lucru si sa exersezi cu el de fiecare data cand ai ocazia. Experimenteaza singur, pentru a vedea ce se potriveste animalului tau. Cu rabdare, iubire si atentie, puteti avea rezultate pozitive si tu, dar si prietenul tau patruped.

Animalele de companie impart cu oamenii o gama de sentimente si nevoi. Sunt sociabile si se dezvolta armonios, daca au parte de compania noastra si a altor semeni de-ai lor. Au nevoie de activitati fizice si de cele care le stimuleaza inteligenta. Daca iti cunosti bine companionul si te vei concentra pe sanatatea, bunastarea si siguranta lui, atunci legatura dintre voi va fi una armonioasa si implinita, de-a lungul vietii sale.

Sursa foto: Shutterstock