5 mituri despre caini pe care trebuie sa le dai uitarii

2/2020
label Diverse autorenew 14 Nov 2014, 00:00
Ulterior, insa, ajunsi la maturitate, n-ar strica sa aflam cum stau lucrurile de fapt, mai ales cand miturile pot pune in pericol sanatatea celor dragi, fie ei si necuvantatoare. Iata cinci mituri despre caini si adevarul care se ascunde in spatele lor:

1. Crezi ca, daca patrupedul tau are nasul uscat, este semn clar de boala? De fapt, lucrurile nu sunt atat de dramatice pe cat credeai. Intr-adevar, mitul ascunde un sambure de adevar: daca nasul cainelui este mereu uscat sau este acoperit cu cruste, ar trebui sa dai fuga la cabinetul medicului veterinar. In rest, insa, nu te alarma daca, din cand in cand, descoperi ca nasul sau nu este umed - stiai, de altfel, ca, imediat dupa ce s-a trezit, cainele are nasul uscat?

3198.jpg

2. Cainii nu percep culorile si vad doar in alb-negru. Asa sa fie oare? Ei bine, nu. Pur si simplu, cainii percep altfel culorile decat o facem noi si, totodata, numarul de culori pe care il identifica este mai mic decat cel specific uman.

Astfel, in timp ce ochii nostri contin trei tipuri distincte de celule cu conuri, destinate receptarii culorilor, cainii au doar doua. In consecinta, percep mai degraba culori precum albastru, mov si gri. De asemenea, cainii au o acuitate vizuala redusa, ceea ce inseamna ca vad mai mult in ceata. Cu toate acestea, reusesc sa perceapa diferentele de intensitate a luminii, contrastul dintre culori, cat si miscarea.

3. Sa fie gura unui caine aseptica? Obiceiul patrupedelor de a-si linge ranile a dus la aparitia acestui mit, potrivit caruia cainii au capacitatea de a-si vindeca leziunile cu usurinta - pe ale lor si pe ale altora, la o adica - probabil pe fondul unei cavitati orale extrem de igienice... Ei bine, lucrurile nu stau nici pe de parte astfel.

In realitate, gura unui caine este ticsita cu o puzderie de bacterii, asa cum se intampla si in cazul omului si al celorlalte animale. Este drept ca flora bacteriana din cavitatea bucala a unui caine este diferita de cea a omului, insa poate fi la fel de periculoasa. Pentru a evita imbolnavirea cainelui, vaccineaza-l intotdeauna impotriva parazitilor intestinali si a altor probleme si curata-i coltii cat mai des posibil.

3199.jpg

4. Pisicile se folosesc de vegetatie pentru a putea elimina cu mai multa usurinta eventualele ghemotoace de par din stomac, dar sa fie acelasi lucru valabil si pentru caini? Cainii chiar rontaie iarba pentru a... voma?

Raspunsul este nu. Curios, dar unor caini chiar le place gustul ierbii si o mananca pofticiosi doar din acest motiv. In cazul altora, este vorba despre o deficienta nutritionala - astfel, n-ar strica sa ii adaugi niste legume in alimentatie pentru a remedia problema si chiar sa mergi la medicul veterinar pentru niste analize mai amanuntite pentru a vedea despre ce este vorba cu exactitate.

5. Un caine care da din coada este un caine fericit. Asa sa fie oare? Intr-adevar, miscatul frenetic al cozii poate fi un semn ca animalul este fericit, dar datul din coada nu tradeaza doar aceasta stare. Uneori, poate inseamna ca ii este teama, ca este agitat sau chiar nervos!

Foto: pinterest.com, haikudeck.com, soberrecovery.com, dailypuppy.com, telegraph.co.uk, pets4homes.co.uk