5 specii de animale care au fost salvate cu succes de la disparitie

1/1858
label Diverse autorenew 08 Iul 2014, 00:00
Astfel, dintre cele 47.677 de specii inregistrate de IUCN, nu mai putin de 17.291 sunt amenintate cu disparitia. Chiar daca numarul este urias, din fericire eforturile de conservare dau, uneori, si roade. Iata, asadar, 5 specii de animale care au evitat, la mustata, pieirea.

1. Dihorul cu labe negre

Dihorul cu labe negre (Mustela nigripes) a inviat din morti! De fapt, specia a fost declarata disparuta in 1979 pentru ca, ulterior, sa fie descoperita o mica populatie in statul Wyoming. Imediat a fost demarat un program de reproducere a dihorului cu labe negre care a facut ca, in prezent, in salbaticie sa traiasca mai bine de 1200 de astfel de animalute.

2. Vulturul plesuv

Pasarea-simbol a SUA era pe punctul de disparea la jumatatea secolului trecut cand, pe teritoriul a 48 de state americane, nu mai existau decat circa 421 de perechi de vulturi plesuvi! Principalul vinovat al acestui declin a fost considerat pesticidul DDT care a fost interzis in anul 1972.

De atunci si pana astazi, populatia de vulturi plesuvi din SUA si-a revenit aproape miraculos, in prezent estimandu-se ca exista circa 10.000 de perechi de astfel de pasari. Fenomenul a dus la scoaterea vulturului plesuv din lista speciilor amenintate cu disparitia la data de 12 iulie 1995.

3. Rinocerul alb

O subspecie a rinocerului alb, Ceratotherium simum simum, a fost si ea pe punctul de a disparea complet si irevocabil din fauna Planetei Albastre. La finele secolului al XIX-lea, se estimeaza ca mai existau doar aproximativ 100 de exemplare. Din fericire, insa, dupa mai bine de un veac de eforturi de conservare a acestei subspecii, in prezent exista peste 20.000 de asemenea animale, regasite, in marea lor majoritate, in Africa de Sud.

Aceste rezultate incurajatoare ofera speranta ca si alte subspecii de rinocer - dar si specia principala -, aflate in pericol de disparitie, vor putea fi salvate.

4. Balena cu cocoasa

Ca multe alte specii de balene, si populatia balenelor cu cocoasa a fost decimata de vanatoarea excesiva, derulata inainte de anii '80 ai secolului trecut. Astfel, numarul acestor uriase mamifere marine ar fi fost redus la doar 2% din cel initial.

Cu toate acestea, dupa interzicerea vanatorii de balene la nivel international, populatia de balene cu cocoasa a inceput, incet, dar sigur, sa creasca. Actualmente, se estimeaza ca traiesc aproximativ 80.000 de astfel de mamifere marine.

5. Calul lui Przewalski

Spre deosebire de alte specii de cai salbatici, calul lui Przewalski nu a fost niciodata domesticit. Insa acest animal atat de special a fost declarat disparut in salbaticie, dupa ce niciun exemplar n-a mai fost zarit decenii la rand, incepand cu anii '60. Pentru a evita disparitia completa, un program de reproducere a fost initiat pornind de la ultimele 14 exemplare din captivitate.

In mod uimitor, specia si-a revenit, astazi existand aproximativ 1500 de cai ai lui Przewalski in gradinile zoologice din lumea intreaga si circa 400 in salbaticie, reintrodusi in Mongolia si in China.

3066.jpg

Foto: allatvedelem.com, flickr.com, ryanphotographic.com, pgcpsmess.wordpress.com, newyork.cbslocal.com, wikimedia.org