1. Balena cu cioc a lui Cuvier
Ziphius cavirostris este o specie de balena, singura reprezentanta a genului Ziphius, despre care candva se credea ca este un animal mitic. Mai exact, legendele medievale vorbesc despre o "bufnita de apa", prevazuta cu cioc si ochi mari, despre care se spunea ca ataca vasele din apele emisferei nordice.
2. Pasarea diavolului
In folclorul din Sri Lanka exista povesti care vizeaza o pasare, cunoscuta pe plan local ca "ulama", ce - intocmai cum se intampla in folclorul romanesc cu cotofana - ar prevesti moartea. Considerata pana in 2001 doar o legenda si nimic mai mult, "ulama" s-a dovedit a avea un corespondent real, in pielea unei specii locale de caprimulg, Caprimulgus indicus kelaarti.
3. Cangurul
Acest animal marsupial, cu infatisare de iepure, a creat, cu secole in urma, o multitudine de povesti fantastice. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca primii europeni care au poposit pe teritoriul continentului australian s-au intors cu povesti care sugerau mai degraba un animal mitic decat unul real. De altfel, cangurul a fost descris drept o creatura "cu copite de cerb care statea dreapta ca un om si topaia ca o broasca".
http://www.instinctforfilm.com/images/gallery/exotics/image006.jpg
4. Ornitorincul
Nici ornitorincul nu s-a lasat mai prejos, animalul cu infatisare atat de curioasa fiind desemnat, la finele secolului al 18-lea cand a fost identificat prima oara, drept o creatura mitica. Nu ii putem condamna, la o adica, pe oamenii acelor vremuri, daca ne gandim ca este totusi vorba despre o vietate semiacvatica, cu cioc de rata si singurul mamifer din lume care... depune oua, in loc sa nasca pui vii!
5. Dragonul de Komodo
Si dragonul de Komodo este un animal ce trebuie vazut pentru a te increde in existenta sa! Nu de alta, dar, asa cum ii sugereaza si numele, arata ca un dragon mai mititel (dar nicidecum de dimensiuni reduse - atinge pana la 3 m lungime!). In plus, isi duce existenta doar in insulele indoneziene Komodo, Flores, Rinca, Gili Motang si Padar, astfel ca nu este de mirare ca primii exploratori care l-au gasit si care au povestit altora despre existenta sa au fost luati in deradere.
Asta se intampla la inceputul secolului al 20-lea. Ani mai tarziu, in 1926, existenta dragonului de Komodo a fost confirmata, iar reptila a fost desemnata cea mai mare soparla din lume, titlu pe care il detine si astazi.
6. Okapi
Un alt animal cu infatisare curioasa, a carui existenta a fost pusa la indoiala mult timp, este okapi, cunoscut si drept "unicornul african". Ce-i drept, spre deosebire de unicorn, existenta okapi-ului a fost confirmata in cele din urma, oricat de sceptici ar fi fost oamenii carora le era greu sa creada ca ar putea exista un animal ce pare rezultatul incrucisarii unei girafe cu un magaras si cu o zebra!
Foto: whaleopedia.org, wereblog.com, koala.net, instinctforfilm.com, a-z-animals.com, okapiconservation.org, bohemiantraveler.com