6 curiozitati interesante despre fascinantii ursi
1/1972
calendar_month 03 Oct 2014, 00:00
Asa se face ca au trezit interesul si curiozitatea inca de acum circa 30.000 de ani, de cand dateaza primele picturi rupestre ce infatiseaza aceste animale maiestuoase. Descopera, in continuare, cateva curiozitati interesante despre fascinantii ursi!

1. Fiindca exista mai multe specii de ursi, este lesne de inteles ca nu toti au blana de aceeasi culoare. Asa se face ca exista ursi cu blana maro, neagra, roscata si blonda. Exista si ursi, pe langa cei polari (care, de altfel, nu sunt, de fapt, albi), care au blana aproape alba. Vorbim, de pilda, de o varianta a ursului negru american (baribalul), considerata sacra de triburile amerindiene, ce astazi este amenintata sever cu disparitia (se estimeaza ca in salbaticie mai traiesc sub 1000 de exemplare).

2. Cu ceva ani in urma, nu era tocmai o raritate sa vezi ursi care luptau in ring impotriva oamenilor, in cadrul festivalurilor si evenimentelor sportive de tot felul. In majoritatea cazurilor, ursii luptatori purtau botnita si li se indepartau ghearele in prealabil, iar competitorilor umani li se ofereau premii in functie de cat timp rezistau in ring fara sa fie imobilizati.

3. Ursii populeaza mai toate continentele, insa lipsesc cu desavarsire din Africa, un teritoriu de altfel cu o biodiversitate incredibila. La un moment dat, in Africa a trait o subspecie de urs brun, ursul atlas, care isi ducea existenta in partea nordica a continentului, cu precadere in Muntii Atlas. Cu toate acestea, ultimul exemplar al acestei subspecii pare sa fi disparut undeva in anii 1870.

4. Poate fiindca isi impart teritoriul cu animale precum tigrii, ursii din India, ca ursul mierii (ursul lenes) si ursul negru indian, se numara printre cele mai agresive specii de pe Terra. Desi ursul mierii este insectivor si isi foloseste ghearele lungi pentru a scurma dupa termite, au exista cazuri in care si-a folosit ghearele ca niste pumnale pentru a sfasia oameni.

Nici ursul negru asiatic nu este mai pasnic, fiind temut mai ales in zona Kasmir, o regiune din nordul India. In mai 2013, spre exemplu, mai multi astfel de ursi au atacat satele din Orissa, omorand 8 oameni!

5. Insula Admiralty, localizata in sud-estul Alaskai, adaposteste o fauna si o flora extrem de diversificate. Aceasta insula de o frumsete rapitoare nu este totusi cel mai sigur loc din lume in care sa campezi - si asta deoarece cei 4100 km ai sai adaposesc cea mai mare densitate de ursi bruni din America de Nord!

6. In 2012, cand Ucraina a gazduit Liga Campionilor UEFA, ministrul ecologiei s-a vazut nevoit sa ia o serie de masuri pentru a evita publicitatea negativa. Astfel, desi in Ucraina a devenit practic un obicei ca localnicii sa le ofere ursilor de baut (vodca, mai exact), ministrul si-a dat seama ca mass media internationala nu va fi tocmai incantata sa descopere aceasta practica, asa ca a ordonat ca toti ursii "prietenosi" sa fie trimisi de urgenta inapoi in salbaticie inainte de inceperea competitiei.

Foto: Grizzly Creek Films, nationalgeographic.com, nrievents.com, thirteen.org, youtube.com