Animalele inteligente, precum cele mentionate anterior, au comportamente sociale complexe, indelung studiate, cu relatii de diferite tipuri si interactiuni variate cu semenii lor. In acest context, chiar daca se stia faptul ca papagalii au un creier neobisnuit de mare, prin raport la dimensiunea trupului lor, specialistii nu erau la curent cu complexitatea raporturilor lor sociale.

O echipa de cercetatori de la New Mexico State University si-a propus sa investigheze intocmai viata sociala a papagalilor, studiind comportamentul papagalilor calugar (Myiopsitta monachus) din padurile Argentinei si pe acela al pasarilor din aceeasi specie, aflate in captivitate in Florida. Specialistii isi propusesera sa testeze cateva supozitii comune referitoare la perechile pe care aceste pasari le formeaza, despre ierarhiile sociale si despre schimbarea structurii grupurilor sociale.
Fiindca, in salbaticie, papagalii sunt vazuti adesea zburand in perechi, cercetatorii au presupus ca viata lor sociala se invarte in jurul structurii de cuplu. Cat despre pasarile din captivitate, si acolo se pare ca papagalii au o inclinatie puternica spre stabilirea unei legaturi cu un individ anume si ca isi petreceau o buna parte din timp in preajma unui partener.
Astfel, perechile sunt o unitate fundamentala a structurii sociale a papagalilor, ceea ce nu inseamna ca sunt formate intotdeauna din membri de sex opus. In plus, uneori, perechile iau forma unui trio!
Mai surprinzator a fost faptul ca structura sociala a papagalilor nu se limiteaza la unitatea perechilor. Astfel, unul sau mai multi papagali stabilesc asocieri puternice cu alti indivizi, mai multe moderat de puternice si cateva slabe, scopul fiind acela de a se sprijini reciproc.
Insa nu toate relatiile stabilite sunt de natura pozitiva: specialistii au analizat si raporturile marcate de agresivitate si, pe baza observatiilor facute cu privire la invingatori si perdanti, au putut intocmi o ierarhie a dominantei in lumea papagalilor calugari.
Puse la un loc, aceste descoperiri sugereaza ca viata sociala a papagalilor calugar este structurata in cateva tipuri de relatii. Pentru ca indivizii sa isi dea seama unde le este locul, trebuie sa recunoasca si sa tina minte membrii grupului propriu, sa isi aminteasca felul in care au interactionat anterior cu alti indivizi si sa stie care a fost rezultatul acelor interactiuni. Pentru a putea duce la indeplinire toate aceste procese, sunt necesare abilitati cognitive superioare.

"Intelegerea sistemelor sociale ale papagalilor este vitala pentru intelegerea proceselor sociale, precum comunicarea prin sunete si perpetuarea comportamentelor, si ne poate oferi o perspectiva asupra felului in care a evoluat complexitatea sociala si cognitiva in cazul altor specii", a declarat Elizabeth Hobson, conducatoarea studiului, intr-un comunicat de presa.
Foto: flickr.com, tsusinvasives.org, giorgetta.ch, mendosa.com