6 curiozitati pe care nu le stiai despre limbajul animalelor

1/1992
label Diverse autorenew 22 Oct 2014, 00:00
Si asta fiindca pur si simplu pentru noi nu inseamna absolut nimic. Pentru necuvantatoare, insa, reprezinta o forma de comunicare, un adevarat "limbaj", util si eficient, asa cum se intampla si in cazul speciei umane. Iata, deci, 6 curiozitati pe care poate n-ai avut ocazia pana acum sa le afli despre animale si al lor grai!

1. Stiai ca pisicile miauna... doar la oameni?! Socant, stim. Nu o sa vezi vreodata o pisica "urland" la o alta - maraind si scuipand, da! -, singurele exceptii fiind pisoii care se folosesc de glasciorul lor strident pentru a atrage atentia mamicii lor, asa cum fac pisicile adulte cu oamenii din jurul lor. Da, aceasta este doar o alta tactica pe care istetele pisici au dezvoltat-o pentru a capata ce isi doresc, de la atentie la mancare si mangaieri!

2. Cainii de preerie sunt mai isteti decat credeai! Cercetatorii au descoperit ca aceste rozatoare adorabile au un limbaj extrem de complex, intr-atat de complicat incat ar putea foarte bine sa fie chiar superior celui specific primatelor si delfinilor!

Ce au constatat oamenii de stiinta? Ca micile rozatoare sunt capabile sa isi descrie una alteia, in cele mai mici detalii, pradatorii, de la specia din care acestia fac parte la dimensiunea si forma trupului lor. De parca nu era suficient, tot cainii de preerie au reusit sa transmita informatii legate de culoarea hainelor unor oameni si daca acestia aveau sau nu arme la ei. Si totul printr-un singur "ciripit" care dureaza doar o fractiune de secunda!

3. Stiai ca elefantii au voci... diferite? Chiar daca noua sunetele emise de animale ni se par identice, necuvantatoarele sunt perfect capabile sa faca diferenta intre ele. In orice caz, vocile distincte nu sunt o caracteristica raspandita, ceea ce face ca elefantii sa fie si mai speciali decat erau considerati deja!

4. Gainile vorbesc cu ouale pe care le clocesc. Nimic dubios pana aici - ce mama nu vorbeste cu puiul ei nenascut? Mai putin obisnuit este ca puiul (in stadiu de fetus, sa ne intelegem!)... sa raspunda, la randul sau! Ei bine, s-ar parea ca asa ceva se intampla cu gainile: cu aproximativ 24 de ore inainte de eclozare, puii incep sa piuie in oua. Pentru a-i linisti, closca le raspunde si tot asa, pana cand micutii vin pe lume.

5. Delfinii invata limbi straine? S-ar parea ca da! Un grup de delfini de la un parc acvatic din Franta ar fi invatat limbajul balenelor dupa ce au fost expusi in repetate randuri la sunetele emise de acestea. Chiar daca, in timpul zilei, nu pareau sa fie constienti de noul limbaj asimilat, in timpul somnului, angajatii parcului acvatic au remarcat ca delfinii reproduceau respectivele sunete specifice balenelor!

6. Papagalii nu invata "papagaliceste" cuvintele pe care le aud - s-a dovedit ca sunt perfect capabili sa poarte conversatii, sa glumeasca si sa deprinda concepte abstracte! Un papagal gri african, pe nume Alex, a devenit o vedeta in toata regula gratie faptului ca putea identifica culori si sa faca glume.

Foto: catster.com, 33lc.com, thepoultryguide.com, pbs.org, washingtonpost.com, fjsalazar.com