Mituri comune despre pisici
3/326
calendar_month 07 Apr 2009, 00:00
1. Pisicile ar trebui sa nasca cel putin o data inainte de a fi sterilizate (castrate).

Acest lucru nu este adevarat. Pisicile care au nascut o data inainte de a fi sterilizate nu sunt cu nimic mai fericite din niciun punct de vedere decat cele care nu au fatat niciodata inainte de a fi castrate. De fapt, pisicile sterilizate sunt mai sanatoase si au eliminat riscul de a dezvolta infectii uterine capabile sa puna in pericol viata animalutului afectat.

2. Pisicile maidaneze sau metisii sunt intotdeauna mai sanatoase decat cele din rasele pure.

Acest lucru nu este adevarat. Atat pisicile din rasa pura, cat si cele „maidaneze” pot avea o stare de sanatate subreda. Ambele pot avea boli, dar cu toate acestea, multe dintre pisicile metise nu prezinta atat de multe maladii genetice ca liniile de pisici din rasele pure.

3. Toate pisicile prefera conservele.

Acest lucru este partial adevarat. Unele pisici intr-adevar prefera conservele, in timp ce altele sunt innebunite dupa mancarea uscata (crochete).

4. Pisicile nu pot fi dresate.

Acest lucru nu este adevarat. Pisicile sunt foarte istete si pot fi dresate sa faca o multitudine de trucuri.

5. Pisicilor le plac mancarurile gustoase.

Pisicile au muguri gustativi insuficienti, astfel ca ele isi aleg hrana in principal pe baza mirosului sau a consistentei acesteia.

6. Pisicile va vor da de stire atunci cand sunt bolnave.

Acest lucru nu este adevarat. De regula, pisicile se pricep foarte bine in a-si ascunde starile de boala din instinct de supravietuire pentru a nu parea vulnerabile in fata pradatorilor. Deseori, in momentul in care ele va vor arata ca sunt bolnave, boala sau starea lor este destul de avansata.

7. Pisicile nu au nevoie de un tratament preventiv pentru dirofilarioza (viermele inimii).

Acest lucru nu este adevarat. Pisicile pot contracta aceasta boala si chiar si cele crescute in interiorul casei. Dirofilarioza este raspandita de tantari care pot intra si in interiorul caminelor noastre.

8. Pisicile nu trebui invatate sa-si faca necesitatile la litiera – ele stiu acest lucru din nastere.

Intr-adevar, exista un instinct nativ in cazul celor mai multe pisici; cu toate acestea, nu toate pisicile inteleg notiunea de litiera.

9. Pisicile sunt mai fericite si mai sanatoase atunci cand sunt in aer liber.

Acest lucru nu este neaparat adevarat. Multe pisici sunt fericite atunci cand sunt afara in anumite momente, in special cand vremea este frumoasa. Cu toate acestea, atunci cand vremea este urata, ele prefera sa stea in casa. In mod clar, pisicile nu sunt mai sanatoase atunci cand stau in aer liber. Durata medie de viata a pisicilor crescute strict in aer liber este estimata la aproximativ 1 an; pisicile crescute mixt (atat afara, cat si in casa) traiesc circa 3-6 ani, in timp ce cele crescute exclusiv in casa pot trai in medie 13-15 ani.