Inteligenti, agili, feroce, dar si iubitori si grijulii, cand este cazul, leoparzii sunt animale fascinante pe care specialistii nu contenesc sa le studieze cu nesat. Acestea fiind spuse, te invitam sa descoperi si tu cateva curiozitati interesante despre superbii leoparzi!
1. Nu degeaba sunt considerati cele mai puternice feline de talie mare: leoparzii, cu ale lor pana la 70 kg, sunt perfect capabili sa se catere in copaci - chiar si atunci cand cara o prada greoaie - si chiar sa se odihneasca printre ramuri cat este ziulica de lunga. Iar faptul ca depun efortul de a-si urca prada taman in inaltul copacilor are o explicatie perfect logica: astfel o tin la distanta de alti pradatori pofticiosi, precum leii si hienele.
2. Un leopard nu este nimic altceva decat o pisicuta mai mare (si mai salbatica): intocmai precum o felina domestica, leopardul maraie cand este nervos si toarce cand se simte in siguranta si fericit!
3. Stiai ca, de fapt, pantera nu este nimic altceva decat... un leopard cu blana neagra? Asta daca vorbim despre speciile care impanzesc Asia si Africa. In cazul panterelor din America de Nord si de Sud, vorbim despre jaguari cu blana neagra. In ambele cazuri, insa, situatia este aceeasi: blana panterei, desi este neagra ca abanosul, adaposteste in continuare petele specifice leoparzilor si gheparzilor deopotriva.
4. Dintre toate speciile de feline existente in lume, leoparzii si pisicile margay sunt cei mai buni cataratori (vezi mai sus). Leoparzii au insa, in plus, si capacitatea de a inota extrem de bine! De altfel, pe langa lesuri de animale, reptile si mamifere, leoparzii se mai hranesc si cu pesti si crabi!
5. Prada pe care un leopard este perfect capabil sa o catere pana in varful unui copac poate avea chiar si de trei ori greutatea propriului sau corp! De altfel, masculii de leopard pot ucide girafe mai mici, dupa care le pot urca in copaci.
6. Leopardul de zapada (Panthera uncial) nu este tocmai un leopard propriu-zis, fiind mai degraba inrudit cu tigrii.
7. Coloritul, lungimea si modelul blanii leoparzilor variaza in functie de regiunea in care isi fac veacul. Spre exemplu, leoparzii din savane au blana portocalie sau galben intens, in timp ce felinele din desert au trupul acoperit cu o blana ceva mai deschisa la culoare. Cat despre leoparzii care traiesc in zonele reci ale Terrei, acestia au blana cu firul mai lung, de culoare mai degraba gri, iar felinele din padurile tropicale au blana aurie.
In ceea ce priveste petele cu care le este acoperit trupul, forma lor variaza, la randul sau, in functie de mediul in care leoparzii traiesc. Astfel, dupa caz, petele pot fi sferice sau patrate, astfel contribuind la o mai buna camuflare a animalului.
8. Leoparzii nu sufera de sete chiar daca nu au acces la apa o buna perioada de timp (chiar si o luna). De multe ori, de alfel, hidratarea obtinuta de pe urma consumului prazii lor le este mai mult decat suficienta.
Foto: nationalgeographic.com, altaconservation.org, kanethebushman.com, galleryhip.com, wall.alphacoders.com