000 de ani, ceea ce nu il face insa o creatura cvasinecunoscuta. Gratie unor productii, precum animatia "Epoca de gheata", mamutul lanos este un animal care starneste curiozitatea si interesul si astazi. Si pe buna dreptate: iata 8 curiozitati mai putin stiut despre blanosul mamut lanos!
1. Cea mai apropiata ruda a mamutului lanos din fauna actuala a Terrei este elefantul asiatic. De altfel, desi numele sau - mamut - ar putea sugera un animal de dimensiuni uriase, realitatea este ca Mammuthus primigenius, pe numele sau stiintific, avea dimensiuni similare rudei sale indepartate, elefantul asiatic de astazi.
2. Totusi, exista cateva diferente demne de mentionat intre mamutul lanos si elefantul asiatic. De pilda, craniul mamutului era mai ingust, avea urechi mai mici si o coada mai scurta, cel mai probabil acestea fiind adaptari la clima extrem de rece in care traia.
3. Ca tot veni vorba despre frig, mamutul lanos - nu degeaba i se spune astfel - era protejat de temperaturile extrem de joase de o blana deasa, cu o lungime de aproximativ 1 m! Iar aceasta era doar blana exterioara, vizibila. Dedesubtul acesteia se mai afla un strat de blana, de data aceasta format din peri scurti, iar sub piele inca un strat gros de grasime (10 cm), care ii ofereau o protectie suplimentara impotriva gerului naprasnic si a vantului aspru.
4. Fiindca vorbim despre un animal care cantarea circa 6 tone, nu este de mirare ca mamutul lanos isi petrecea intre 16 si 18 ore pe zi mancand sau cautand de mancare. In asemenea conditii, cantitatea pe care o infuleca zi de zi ajungea si la 300 kg! Ce-i drept, mamutul lanos era ierbivor, astfel ca avea nevoie de atat de multa de hrana pentru a beneficia de energie suficienta pentru ca trupul lui sa genereze o cantitate optima de caldura, necesara ca sa faca fata temperaturilor reduse.
5. Cel mai faimos exemplar de mamut lanos, ale carui ramasite au fost descoperite in solul inghetat, este Lyuba, o femela. Trupul sau a fost descoperit aproape intact, in 2007. Vorbim despre un pui de mamut lanos, care a murit la varsta de 1 luna si care a stat ascuns in pamant aproximativ 40.000 de ani!
6. Ultimii mamuti lanosi au disparut din tundra arctica in jurul anului 8.000 i.e.n., iar ultimele populatii din zona insulei Wrangel din Oceanul Arctic s-au stins in preajma anului 1.700 i.e.n.
7. Desi vanatoarea excesiva este unul dintre motivele scaderii populatiei de mamuti lanosi care a dus, intr-un final, la disparitia sa completa, totusi nu omul este vinovatul principal. Schimbarile climatice bruste, survenite la sfarsitul Pleistocenului, sunt mai degraba responsabile pentru declinul sau. La momentul respectiv, cresterea brusca a temperaturilor a facut dificila supravietuirea mamutilor lanosi, adaptati unei clime foarte reci.
8. Coltii foarte lungi ai mamutilor lanosi le serveau acestora in multiple feluri. De pilda, cu ajutorul lor, impunatoarele animale scormoneau zapada in cautare de hrana, folosindu-i si pentru a-si intimida pradatorii (fiorosii tigri cu colti-sabie) si a-si impresiona potentialele partenere.
Foto: komonews.com, wikimedia.org, timesunion.com, a-z-animals.com