Cauzele blefaritei sunt diverse, de la probleme congenitale pana la traume oculare cauzate de accidente de joaca sau de bataile intre pisici. Boala se poate manifesta doar la un ochi sau la amandoi si poate fi cauzata si de o infectie, produsa de bacterii, virusuri sau paraziti. Tratamentul timpuriu pentru a evita complicatiile este intotdeauna important pentru confortul si sanatatea pisicii.
Cum tratezi keratoconjunctivita sicca, sindromul ochiului uscat la pisici
Simptomele blefaritei la pisici
In cele mai multe cazuri, pleoapa afectata se inroseste si se umfla. Pisica sufera mancarimi astfel incat se scarpina mai puternic si poate provoca daune si mai mari tesuturilor sau poate cauza infectii bacteriene secundare. La multe pisici, afectiunea este insotita de apropierea involuntara a pleoapelor sau clipitul spasmodic la ochiul afectat.
Pielea din jurul ochiului poate capata un aspect uscat si se poate "decoji", iar in unele cazuri pleoapele umflate sunt insotite si de inflamatia globului ocular si apartia conjunctivitei.
Blefarita este insotita de obicei si de scurgeri de lichide la nivelul ochiului, ce pot fi transparente sau purulente. Cand nu este tratata la timp, blana pisicii poate cadea in jurul pleoapei afectate iar pielea se poate decolora.
Cauzele blefaritei la pisici
Cauzele blefaritei pot fi si congenitale, iar unii crescatori sustin ca riscul aparitiei pleoapelor umflate la pisicile persane si birmaneze este usor mai ridicat, daca acestea nu sunt ingrijite corespunzator.
Infectiile bacteriene cu stafilococ sau streptococ sau raia (scabia) sunt alte cauze des intalnite, la fel ca si alergiile, care fie ca se manifesta rapid la factori iritanti din mediu, fie in timp, in urma unul tratament medicamentos sau unei sensibilitati la anumite ingrediente din mancare.
In cazul pisicilor cu blana complet alba, blefarita aparenta tine de fapt de aparitia unor grupari de celule la nivelul pleoapei ce pot fi beninge sau canceroase, in timp ce traumele oculare, infectiile virale (herpesul felin) si cele parazitare (viermi inelati) sunt alte cauze ce pot duce la inflamarea pleoapei la un ochi sau la amandoi.
Tratament pentru blefarita
Recuperarea completa depinde de cauza care a dus la aparitia blefaritei la pisici, iar pentru a oferi diagnosticul corect, medicul veterinar poate avea nevoie sa recolteze culturi multiple din secretii, iar in cazul alergiilor pot fi necesare teste suplimentare.
In cazul anomaliilor congenitale, chirurgia este optiunea de tratament recomandata, iar in cazul infectiilor bacteriene, se recomanda antibioticele locale. Daca a fost identificata o alergie la mancare, afectiunea poate fi eliminata doar prin modificarea alimentatiei pisicii.
Pentru cele mai multe tipuri de blefarita, medicul veterinar recomanda si cateva ingrijiri speciale: aplicatia de comprese calde la nivelul pleoapei de mai multe ori pe zi si administrarea regulata a unor picaturi de ochi care curata pleoapele umflate.
Daca pisica sufera de mancarimi puternice si continua sa se scarpine insistent chiar si dupa inceperea tratamentului, poate fi necesara si instalarea temporara a unui guler special.
Sursa foto: Davidlwilliams.org.uk, Felidocs.com, Vetknowledge.com