Alarma, caini si pisici!! Vine primavara! Ne ataca parazitii!
1/193
label Diverse autorenew 10 Mar 2008, 00:00
Unul dintre paradoxurile zilelor noastre este ca suntem capabili sa cautam viata pe Marte, dar inca nu reusim sa nimicim populatiile de pureci si capuse aici, la noi acasa. In ciuda tehnologiei si a tot ce a adus ea lumii noastre, aceste doua creaturi antice continua sa tulbure vietile cainilor si pisicilor noastre.


Primavara trezirii la viata
Vremea mai calda, in general un prilej de bucurie pentru oameni, poate fi o perioada nefericita pentru caini si pisici. Schimbarile meteorologice incurajeaza dezvoltarea si activarea populatiilor de paraziti ca purecii, capusele si tantarii. In cel mai bun caz, aceste creaturi ii vor induce cainelui sau pisicii dumneavoastre o stare de disconfort, iar in cel mai rau caz, ele pot transmite boli foarte periculoase. Din moment ce nu putem elimina complet purecii, capusele si diferitii viermi interni, cel putin putem incerca sa-i tinem la distanta de cainii si pisicile noastre. Fabricantii de produse antiparazitare fac cercetari asidue de cateva decenii pentru a crea produse care sa tina acesti paraziti la distanta. Exista cativa compusi activi, eficienti in metodele de preventie de astazi, toti fiind conceputi inainte de toate pentru a profita de modul in care purecii si capusele traiesc si se reproduc. Unele produse pot fi procurate numai de la medicii veterinari, in timp ce altele pot fi achizitionate direct de la magazinele de specialitate. Indiferent de metoda pe care o alegeti, intelegand modalitatea in care aceste produse combat parazitii va va face sa luati o decizie in cunostinta de cauza pentru companionul dumneavoastra. Succesul preventiei oricarui tip de parazitism consta in intelegerea ciclului biologic al parazitilor respectivi si a modalitatii de actiune a produselor antiparazitare.
Viata unei gazde
Ciclul biologic compus din patru faze este initiat atunci cand femela de purece se reproduce si secundar depune pana la 50 de oua deodata pe pielea cainelui sau a pisicii dumneavoastre. Excrementele ei servesc drept hrana pentru larve, care in mod normal apar dupa 2-5 zile. Dupa ce se dezvolta si naparlesc de doua ori, tinerii pureci isi tes coconi si se transforma in nimfe (pupe). Purecii adulti nu se formeaza din nimfe decat in momentul in care ei simt caldura, vibratii si dioxid de carbon, indicand prezenta unei potentiale gazde. Odata ce puricele adult trece de la stadiul de nimfa, isi incepe ciclul de reproducere si hranirea din nou. Un adult moare dupa circa o saptamana daca nu-si gaseste o gazda de la care sa se alimenteze cu sange, dar nimfa poate ramane latenta, fara sa se hraneasca, luni de zile. Ciclul biologic al capuselor este intr-oarecare masura similar prin faptul ca este intiat de femela fecundata si de depunerea a 100-6000 oua deodata, in functie de specie. Larvele de capuse au cate 6 picioare pana incep sa se hraneasca. Imediat ce au digerat o masa de sange, ele naparlesc devenind nimfe cu cate 8 picioare. Aceste nimfe vor naparli si ele devenind capuse adulte, reinitiind ciclul biologic si traind in orice mediu de la cateva luni pana la doi ani, in functie de conditiile gasite. Dupa cum multi dintre proprietari stiu, problema in ceea ce priveste purecii si capusele este ca gazdele alese de acesti paraziti sunt mamiferele cu blana. In aceasta situatie, gazdele alese sunt cainii si pisicile noastre care sunt asaltati, transformati in prazi ambulante de purecii si capusele flamande. Muscatura unui purice produce mancarime si, in cazuri extreme, dermatite alergice de contact la saliva de pureci, o afectiune dermatologica cronica. Purecii pot de asemenea vehicula teniile la caini si pisici, daca un purece infectat este inghitit accidental. Capusele pot produce chiar mai multe probleme atunci cand se insinueaza miseleste in blana cainilor si pisicilor noastre pentru a-si satisface nevoia de sange, ocazie cu care poate inocula diferiti agenti patogeni in organismul companionilor nostri provocand maladii ca boala Lyme (borrelioza), erhlichioza, babesioza, etc. Combaterea purecilor si a capuselor este o obligatie a fiecarui proprietar de caine sau de pisica si are o importanta aparte pentru cei cu animale de expozitie. Pisicile si cainii activi sunt cei mai expusi contaminarii cu pureci si capuse datorita apropierii lor de alte animale si de mediul exterior, unde purecii si capusele stau la panda. De asemenea, expozitiile, concursurile si alte competitii atrag caini si pisici din foarte multe regiuni, in acest mod extinzandu-se gradul de expunere al companionului dumneavoastra.
Topice lunare
Una dintre cele mai inovatoare metode de controlare a purecilor este produsul topic, aplicat lunar. Aceste produse care sunt aplicate pe pielea cainelui sau a pisicii dumneavoastra la interval de o luna, au revolutionat studiile specializate cu privire la controlul purecilor si al capuselor cand au dat lovitura pe piata la jumatatea anilor 1980. In general, aceste topice lunare actioneaza asupra sistemului nervos al purecilor si al capuselor, dar, in acelasi timp, nu afecteaza secundar cainele sau pisica. Produsele se gasesc in forma lichida si sunt plasate pe spatele animalului, de unde sunt distribuite pe tot restul pielii prin intermediul glandelor sebacee de la nivelul acesteia. Una dintre aceste substante active este un produs chimic denumit fipronil, care ataca sistemul nervos al purecului inducand moartea acestuia. In cazul asocierii fipronilului cu S-methoprene (reglator de crestere al insectelor), fipronilul ucide toate stadiile larvare, ouale si purecii adulti. O alta substanta activa cu un efect similar fipronilului, dar numai asupra purecilor, este imidaclopridul. El actioneaza tot asupra sistemului nervos al purecului, dar acesta nu trebuie sa muste animalutul pentru a prelua substanta antiparazitara. De asemenea, un alt antiparazitar care afecteaza atat purecii, cat si capusele, este phenothrinul. Phenothrinul este un piretroid sintetic care interfereaza cu sistemul nervos al parazitului. Aceasta substanta activa este specifica insectelor. In timp ce majoritatea produselor topice aplicate lunar sunt distribuite de-a lungul pielii fara sa intre in circulatia sangvina, substanta activa selamectina este absorbita sistemic pentru a putea controla populatiile de pureci si capuse. Selamectina este absorbita prin intermediul pielii in circulatia sangvina si recirculata la suprafata pielii de glandele sebacee. Pe aceasta cale se ocupa de pureci si ofera protectie si pentru viermii cardiaci (Dirofilaria sp.) si chiar pentru anumiti paraziti intestinali.  
Produsele orale
O alta inovatie relativ noua in controlul purecilor si al capuselor este medicatia orala. Produsele administrate pe cale orala sunt concepute in principal pentru a controla parazitii cardiaci (Dirofilaria sp.), dar unele dintre ele contin, de asemenea, si o alta substanta activa, lufenuron, un reglator de crestere al insectelor, care impiedica dezvoltarea purecilor mai departe de stadiu de ou. Nitenpyramul este o alta substanta activa utilizata pe cale orala pentru a controla purecii. Nitenpyramul inhiba receptorii nervosi specifici insectelor din purece si intervine in transmiterea nervoasa normala, inducand moartea insectei. Intrucat aceste substante sunt administrare pe cale orala, ele au un efect sistemic, general, asupra cainelui sau pisicii, insemnand ca substantele active se absorb in circulatia sangvina si se depoziteaza in celulele tesutului gras. Purecele preia o doza din substanta antiparazitara atunci cand musca pisica sau cainele si ingera sangele „tratat”.
Alte topice
Metodele traditionale de controlare a infestatiilor cu pureci raman ineficiente din diferite motive. Acestea sunt reprezentate de sampoane, spraiuri, imersii, pudre si coliere antiparazitare, aplicate direct pe caine si pisica. In functie de modalitatea de aplicare si de substanta activa, produsul poate avea fie un efect rezidual insecticid sau repelant, fie un simplu efect insecticid de contact in timpul aplicarii. Sampoanele nu indeplinesc eficient niciunul dintre efectele mentionate, avand un oarecare efect numai in timpul imbaierii cainelui sau a pisicii. Sampoanele, de cele mai multe ori, contin o substanta activa care ataca sistemul nervos al insectei in momentul aplicarii. Carbarylul este un insecticid cu spectru larg, inglobat in produse antiparazitare sub forma de sampoane sau pudre. El actioneaza prin inhibarea activitatii colinesterazei producand acumularea acetilcolinei la nivelul jonctiunilor neuromusculare si, consecutiv, aparitia spasmelor la nivelul musculaturii scheletice si, in cele din urma, a paraliziei insectei. Limonena sau d-limonena este un solvent extras din coaja citricelor care poate fi regasit in multe dintre produsele antiparazitare. Piretrinele, insecticide naturale produse de anumite specii de crizantema, sunt de asemenea substante frecvent intalnite in pudrele si sampoanele antiparazitare. Fiecare dintre acestea actioneaza prin uciderea purecilor, avand un efect insecticid de contact, dar nu au si un efect rezidual repelent. In situatia in care va hotarati sa faceti voi deparazitarea externa a companionilor vostri acasa, cititi inainte cu atentie prospectul produsului utilizat pentru a evita eventualele accidente si intoxicatii.
Combaterea purecilor si a capuselor in mediu de viata
Desi multe dintre tratamentele noi disponibile pe piata au diminuat necesitatea unei dezinsectii a mediului de viata, produsele concepute pentru a distruge purecii din casa sau din curte sunt inca necesare in anumite circumstante. Fenotrinul este unul dintre substantele active utilizate la fabricarea produselor insecticide de exterior concepute pentru a distruge purecii. Fenotrinul este un piretroid sintetic care se ataseaza de insecta adulta in urma contactului, distrugandu-i sistemul nervos si inducand paralizia si moartea insectei. S-metoprenul, de asemenea, este regasit intr-o multitudine de produse insecticide si este un reglator de crestere care actioneaza prin sterilizarea femelei de purece si prin impiedicarea transformarii larvelor in adulti. Avand la dispozitie un arsenal variat de substante active si produse comerciale, impreuna cu medicul veterinar, gasiti produsul potrivit pentru animalele dumneavoastra si protejati-le cat mai bine impotriva amenintarii puricilor si capuselor.

Quiz
Ce caine iti permiti sa-ti cumperi?

Aici poti afla ce caine iti poti lua:-).

Sondaj

Ce faci daca vezi un porumbel ranit?