Este diferit de o gradina zoologica prin faptul ca o parte din efectivul de animale detinut se plimba nestingherita in interiorul parcului, spre deliciul vizitatorilor.
Parcul natural Fota: Scurt istoric
Singurul parc natural al Irlandei, Fota se afla in insula cu acelasi nume, care candva i-a apartinut familiei Smith-Barry, urmasi ai nomazilor care au ajuns pe teritoriul Irlandei in 1185. Ulterior, insula a ajuns in proprietatea Colegiului Universitar Cork (1975).
Patru ani mai tarziu, in 1979, s-a hotarat infiintarea unui parc natural cu animale salbatice in cadrul insulei Fota, cu atat mai mult cu cat gradina zoologica din Dublin nu mai dispunea de spatiul necesar pentru a adaposti un efectiv mereu in crestere de animale.
Parcul natural Fota a luat, astfel, nastere, la initiativa directorului gradinii zoologice din capitala Irlandei, dr. Terry Murphy, si a beneficiat de sprijinul Societatii Zoologice din Irlanda si a Colegiului Universitar Cork.
Parcul a fost deschis in mod oficial in 1983 si ocupa o suprafata de 30 hectare.
Parcul natural Fota: Animale
In parcul natural Fota isi duc existenta aproximativv 30 de specii de mamifere si circa 50 de specii de pasari, cele mai multe dintre acestea provenind din habitate amenintate cu disparitia din cauza activitatii umane. Parcul are misiunea declarata de a proteja aceste animale si de a le oferi conditii de trai cat mai apropiate de cele din habitatul natural.
Animalele din parc provin din medii precum cele desertice, din zonele temperate, savanele tropicale, padurile tropicale, dar si din mediul marin. Dintre acestea amintim oryxul cu coarne sabie, guanaco, strutul, zebrele, gheparzii, paunii, diversele specii de lemmuri, giboni si alte primate, cangurii, bizonii europeni, ursii panda rosii, capibara, pinguinii, focile si multe altele.
Parcul natural Fota: Atractii turistice
Una dintre principalale atractii turistice ale parcului natural Fota din Irlanda este hranirea animalelor care umbla libere prin parc.
Acesteia i se alatura existenta unui sistem special de hranire a gheparzilor, denumit Cheetah Run, care implica suspendarea hranei pentru aceste animale rapide si deplasarea ei cu o viteza de 65 km/ora, astfel incat gheparzii sa isi poata demonstra viteza incredibila sub ochii turistilor curiosi in incercarea de a o prinde.
Pe langa magazine si cafenele, parcul Fota mai include si un centru educational destinat elevilor, unde acestia pot urma cursuri de ecologie, conservare a speciilor etc. Centrul organizeaza anual si tabere de vara.
Parcul natural Fota: Program si tarife
Parcul Fota este deschis de-a lungul intregului an, de luni pana duminica. De luni pana sambata, este deschis vizitatorilor intre orele 10.00 si 16.30, iar duminica de la 10.30 la 16.30.
Biletul pentru un adult este 14 euro, copiii sub 16 ani, elevii, pensionarii si persoanele cu dizabilitati achita 9 euro, iar micutii sub 3 ani au intrarea gratuita.
Grupurile de turisti au parte de tarife speciale.
Foto: goireland.about.com, fotawildlife.ie, eastcorkjournal.ie