Situatia devina insa cu atat mai complicata, cu cat zapada depusa poate ascunde o puzderie de pericole pentru animalul de companie.
Atentie la substantele chimice degivrante
Temperaturile scazute si precipitatiile sub forma de zapada atrag dupa sine aplicarea de substante degivrante atat pe carosabil, cat si pe trotuare. Aceste substante chimice, care contribuie la topirea ghetii si a omatului si te ajuta sa pasesti in siguranta, pot constitui adevarate pericole pentru animalul de companie, intrucat ii pot irita pielea sau pot patrunde prin micile abraziuni regasite pe suprafata labutelor.
Pentru a preveni aceste neplaceri, poti recurge la varianta "incaltarilor" pentru patruped, special concepute pentru a proteja labele animalului. In cazul in care cainele nu suporta ghetutele, iti mai ramane varianta de a-i curata fiecare labuta in parte dupa fiecare plimbare - de multe ori, nu va fi necesar sa depui eforturi majore; un covoras ori un prosopel, pus la intrarea in casa, ar putea fi suficient pentru a-i sterge labele si indeparta posibilele substante toxice si iritante.
Nu uita sa iti supraveghezi cainele in timpul plimbarilor de iarna pentru ca animalul sa nu manance nimic de pe jos - pe langa riscurile obisnuite, orice aliment gasit in zapada in sezonul rece risca sa fie contaminat cu substante degivrante periculoase.
Atentie la antigel
Antigelul se poate dovedi la randul sau problematic pentru animalele de companie in sezonul rece. Eventualele scurgeri de antigel, prezente in zonele in care iti plimbi cainele, pot duce la ingerarea accidentala a acestei substante extrem de toxice pentru patruped.
Situatia este cu atat mai periculoasa, cu cat anumite tipuri de antigel nu numai ca au un miros si un gust dulceag, fiind astfel tentante pentru caini, dar contin si concentratii mari de etilenglicol. Aceasta substanta foarte toxica actioneaza rapid, astfel ca, in cazul ingestiei accidentale, patrupedul trebuie dus de urgenta la medicul veterinar, in caz contrar riscand leziuni cerebrale si renale majore.
Asadar, in timpul plimbarilor, cainelui nu trebuie sa ii fie permis sa bea din balti, varianta ideala fiind ocolirea acestora (pentru ca eventualele substante toxice sa nu ajunga in blana animalului).
Atentie la degeraturi
Chiar daca este vorba despre un caine crescut in apartament, departe de gerul exterior, nu trebuie ignorat faptul ca plimbarile foarte lungi si joaca in zapada, extinsa pe durata mai multor ore, in contextul temperaturilor reduse, pot duce la aparitia degeraturilor.
Zonele care prezinta cel mai mare risc de a fi afectate de degeraturi sunt labutele, botul, varful urechilor si coada. Pentru a evita problemele, verifica zonele-problema ale patrupedului dupa fiecare plimbare prelungita. Semnele degeraturilor includ paloare initiala, urmata de inrosirea si umflarea zonei afectate.
Daca temperaturile scazute nu au afectat sever zonele sensibile ale corpului cainelui, problema se poate rezolva prin expunerea la caldura a animalului. In cazurile grave, este esentiala interventia medicului veterinar.
Foto: petinfoclub.com, hdwallpaper.freehdw.com, dogster.com, shiatsuforpaws.com