Bataia e rupta din rai
7/72
label Diverse autorenew 05 Iun 2007, 00:00
       In multe orase vestice, pisicile sunt tolerate, ca facand parte din fauna inconjuratoare. Un prieten a avut o experienta foarte interesanta. A observat ca daca le chemi, pisicile vin fara nici o ezitare. Ba chiar una dintre ele, pe care o mangaiase o singura data, cu ceva timp in urma, cand a chemat-o a doua oara aceasta i-a sarit direct in brate, fara nici o ezitare. I s-a parut interesant, comparand reactiile pisicilor din urbea natala, care, cu groaza intiparita in ochi, nu stiau pe unde sa mai fuga ori de cate ori un concitadin biped, din lumea celor ce cuvanta isi facea aparitia. Aceast reflex, de a fugi cat mai repede ori de cate ori apare cineva in preajma, a fost creeat in urma repetatelor......hai sa nu zicem suturi, ci sa vorbim "politically correct" si sa spunem rele tratamente. Poate fi aceasta reactie a pisicilor un indicator al gradului de civilizatie? Din pacate da.

   Traim intr-o lume in care violenta, vizuala, verbala si chiar fizica face parte integranta din viata noastra. Si din pacate, pentru marea majoritate incepe din copilarie. Percepte ca "Bataia e rupta din rai", "Unde da tata creste" , "Dau militaria jos din pod" si "Eu te-am facut eu te omor" sunt adevarate “comori†ce se perpetueaza din generatie in generatie. O gandire invechita, violenta, abuziva fata de copiii. Dar fata de animale, oare tip de atitudine au acesti oameni? In ultimele zile, televiziunile au aratat doua filmari cu oameni maltratand animale. In ambele era vorba despre cai, pusi la munca peste limitele lor , si pentru ca nu reuseau a clinti din loc carutele pline, erau batuti cu lopata. Dar daca in primul film, un adult aplica nadusit pedeapsa, in cel de-al doilea un tanar adolescent lovea cu bestialitate, intreband, din cand in cand cu dispret "te doare ?".Asemenea scene, intalnite doar in povestirile detinutilor politici in temnitele staliniste al anilor ’50 au darul de a ne cutremura, dar ne intrebam oare, cum a ajuns un tanar in aceasta stare de abrutizare?

   Din pacate, lipsa unei educatii la varste tinere creaza asemenea comportamente. Educatia parentala joaca un rol crucial, pentru ca, sa nu ne imbatam cu apa rece : aici nu vorbim de a nu cunoaste geografia tarii, poetii si scriitorii reprezentativi sau mai stiu eu ce subiect prezent in curricula scolara, ci de lipsa de umanitate, de compasiune fata de cel de langa tine, fie el om sau animal, sentiment care este indus de parinti in primii ani de viata. Personal, in timp ce vedeam inmarmurit imaginile cu pricina, ma gandeam la parintii tanarului. Ce au putut face parintii lui sau ce nu a existat in copilaria acestui tanar, si ca el sunt multi din pacate, incat sa devina asa? Unde erau ei sau ce faceau atunci cand acestui tanar ii trebuiau intiparite adanc in subconstient sentimentul de mila sau de dragoste.

   Trecand intr-un registru mai pragmatic, problema ce se expune in fata noastra este modul in care abordam acum aceasta situatie. Cum si ce putem face aici, si prin comparatie, cum si ce se face in celelalte tari membre ca si noi in UE?  In alte tari UE asemenea scene ar fi sanctionate rapid si puternic de politie, ONG-uri dar mai ales de cetateni. In alte tari UE, un cetatean nu ar fi putut sta deoparte si sa filmeze, ci ar fi intervenit imediat oprind un astfel de tratament inuman. Si asta pentru ca educatia europeana pune accent pe bunastarea animalelor, pe conditiile in care ele traiesc si tot ceea ce trebuie nu trebuie sa i se intample unui animal pentru a duce o viata civilizata si demna. In Romania, maximul de pedeapsa este amenda cu pana la 600 Ron. In tarile civilizate, pe langa amenda, se presteaza munca in folosul comunitatii sau se face inchisoare., Persoanele ce au savarsit astfel de fapte sunt monitorizate de politie si ONG-uri pentru a nu recidiva. Linia directoare pe care se merge in UE este limitarea la minimum posibil a stress-ului animalelor. Se stabilesc cele cinci libertati fundamentale ale animalelor , se elaboreaza planuri pentru protectia si bunastarea animalelor si metodologii de aplicare, se creeaza curente de opinie si se modifica preferintele consumatorilor catre produse "animal welfare friendly". Se educa oamenii in spiritul dragostei si respectului fata de tot ceea ce te inconjoara, te pune pe tine ca cetatean in postura de a te gandi ce poti face la nivel micro, individual, pentru ca situatia generala sa se schimbe

Ei vorbesc de stress si libertati iar noi de bataie cu lopata.....cam mare diferenta...