Canibalismul la animale
8/877
label Diverse autorenew 22 Feb 2012, 00:00
Printre animale, insa, canibalismul este mult mai raspandit decat s-ar fi crezut.

Cauzele canibalismului

Motivele care stau la baza canibalismului la animale sunt de cateva tipuri. Daca majoritatea oamenilor ar putea fi tentata sa considere ca acest comportament apare in situatii disperate si este declansat de lipsa hranei, cauzele canibalismului nu se opresc aici.

Anumite specii de animale se folosesc de canibalism avand un scop precis. Spre exemplu, felinele canibale adopta un astfel de comportament pentru a atrage atentia femelelor. Iata diverse tipuri de canibalism si animalele care le practica:

Canibalismul pentru supravietuire

Canibalismul aparut in urma luptei pentru supravietuire este cea mai frecventa cauza a acestui comportament nemilos. Canibalismul pentru supravietuire implica eliminarea competitiei (incepand chiar din familie), fiind utilizat si ca demonstratie a puterii. Nu in ultimul rand, reducerea habitatelor naturale si hrana tot mai putina este o alta cauza a canibalismului pentru supravietuire.

Printre animalele care practica acest comportament in lupta pentru supravietuire se numara marele rechin alb, acvila de munte, hiena sau ursul polar.

Descoperire: Canibalismul, prezent printre ursii polari

Spre exemplu, femela de acvila de munte depune, de regula, doua oua din care puii ies la cateva zile distanta. Puiul care eclozeaza primul este mai puternic si beneficiaza de cea mai mare parte a hranei aduse de acvila-mama. In situatia in care sufera de foame o perioada mai lunga de timp, puiul mai puternic nu ezita sa isi manance fratele mai slab.

Canibalismul sexual

Canibalismul sexual presupune consumarea partenerului inainte, in timpul sau dupa incheierea copulatiei. Cele care isi consuma partenerii sunt femelele, in majoritatea cazurilor. Cel mai adesea, canibalismul sexual apare la paianjeni si scorpioni.

Scorpionii, spre exemplu, sunt creaturi solitare care nu apreciaza compania altui scorpion. In consecinta, cand se intalnesc, in general scorpionii se lupta, se omoara si chiar se devoreaza reciproc. Canibalismul apare si in timpul imperecherii.

Canibalismul filial

Canibalismul filial presupune consumarea propriilor odrasle de catre parintii care le-au dat viata. La fel de bine, canibalismul de acest tip include si consumarea altor membri ai familiei. Cauzele care stau la baza acestui comportament nu sunt cunoscute deocamdata.

In pofida cruzimii sale, canibalismul filial pare sa ofere cateva avantaje parintilor. Animalele scapa, astfel, de urmasii bolnavi, de indatoririle parentale si sunt pregatite pentru o noua imperechere. In plus, consumarea puilor contribuie la refacerea nivelului de substante nutritive din organism.

Printre animalele care practica acest tip de canibalism se numara pestii cu schelet complet osos, calugarita (Mantis religiosa) si leii.

Sursa foto: animalpetstuff.com

Quiz
Descopera.ti animalul interior.

Afla ce animal esti facand acest testulet simpatic.

Sondaj

tu ce ai fce daca te urmareste pana acasa un animal