Probabil ai auzit vorbindu-se in repetate randuri despre albinism, dar stii ca animalele (inclusiv omul) pot fi afectate de o conditie cu manifestari similare, numita leucism? Si aceasta implica o absenta a pigmentilor care dau coloritul pielii, fara a fi insa una totala si fara a viza doar melanina.
Ce este leucismul?
Leucismul este o conditie intalnita la o varietate de specii de animale, caracterizata prin reducerea pigmentarii. Spre deosebire de albinism, leucismul este cauzat de o reducere a cantitatii tuturor pigmentilor din piele, nu doar a melaninei. De asemenea, in cazul leucismului, pigmentii continua sa fie prezenti in cantitati optime in ochi, pene etc.
Leucismul este cauzat de exprimarea unei gene recesive, principalele responsabile pentru aceasta conditie fiind considerate geneel c-kit si mitf. In stadiul embrionar de dezvoltare, aceste gene produc o proteina defecta care determina absenta melanocitelor, celulele responsabile de producerea pigmentilor. Prin urmare, exista animale care au pielea complet alba sau acoperita cu pete.
In general, animalele care sufera de leucism pastreaza o parte din pigmentarea normala, de unde prezenta petelor sau a infatisarii pestrite. In cazul acestor vietuitoare, pielea capata o nuanta rozalie, in timp ce blana este colorata in nuante de galben deschis, bej sau chiar alb imaculat.
Asa cum era de asteptat, leucismul, ca si albinismul, de altfel, reprezinta un dezavantaj pentru animalele afectate. Pe de-o parte, fiindca nu mai beneficiaza de avantajul camuflarii in fata pradatorilor, iar pe de alta parte, deoarece absenta sau prezenta in cantitati mici a pigmentilor le predispune la afectiuni cauzate de expunerea la soare (arsuri etc.).
Care sunt diferentele intre albinism si leucism?
Ambele sunt conditii genetice determinate de exprimarea alelelor recesive. Insa, daca albinismul vizeaza doar reducerea sau absenta completa a melaninei, leucismul afecteaza toate tipurile de pigmenti din piele. Astfel, in timp ce albinismul implica un colorit alb al pielii, leucismul poate determina prezenta unor pete albe la suprafata pielii, in rest aceasta fiind colorata normal.
Trebuie spus si ca albinismul apare la animalele ai caror parinti sunt purtatori ai genei recesive responsabile pentru aceasta trasatura. Situatia nu este insa valabila si in cazul leucismului, care poate fi declansat de defecte sau anomalii aparute in timpul dezvoltarii fatului. Mai mult decat atat, leucismul nu este o boala per se, ci mai degraba un termen care denumeste o varietate de combinatii genetice cu rezultat identic (aspectul patat).
Nu in ultimul rand, daca animalele albinoase au ochii rosii - absenta melaninei face vizibile vasele de sange -, cele cu leucism au ochii colorati normal, dat fiind faptul ca pigmentii oculari se dezvolta separat de cei din piele.
Care sunt animalele cel mai frecvent afectate de leucism? S-ar parea ca ar fi vorba despre cai, bovine, pisici si ciori.

Foto: animalofadifferentcolor.tumblr.com, scimix.com, wildlifeextra.com, subhumanfreak.blogspot.com, wallpaperswa.com