Solutii la problemele zilnice - Partea I
5/576
calendar_month 29 Sep 2010, 00:00
Problema: Cainele latra cand suna soneria.

De ce face asta: Multe rase latra pentru a anunta ca se apropie cineva de familia pe care o apara. Deoarece latratul pare sa alunge intrusii, cainele nu va dori sa se opreasca pana nu mai simte pericol. Aceasta actiune ii consolideaza comportamentul. Cainele latra, persoana pe care o latra pleaca, iar cainele se gandeste “Mi-am facut treaba!”.

Ce este de facut: In primul rand, puneti un membru de-al familiei sau un prieten sa se apropie de usa si sa o zgarie usor, in asa fel incat sa nu declanseze latratul cainelui. Laudati cainele si dati-i o recompense. Continuati cu zgariatul usii pana la usoare batai, apoi batai mai puternice in usa si, intr-un final, pana la apasatul soneriei. In curand, cainele va dori sa primeasca recompense ori de cate ori va auzi soneria ori zgomote la usa si va inceta sa mai latre, fiind preocupat cu altceva. Totodata, laudati-l inainte de a ii da recompense. Curand, aceste recompense vor fi inlocuite de “Bravo, baiat bun!”. Dar nu uitati ca este nevoie de timp pentru a invata aceste lucruri un caine senior.

Problema: Cainele urineaza in momentul in care voi ajuneti acasa.

De ce face asta:
S-ar putea sa fie vorba de o problema de ordin medical. Duceti cainele la veterinar pentru un control de specialitate. De asemenea, ar putea fi vorba despre o problema de comportament, cunoscuta sub denumirea de “urinare de supunere”. Aceasta problema este des intalnita la cainii juniori, dar nu uitati ca, orice comportament care se repeta poate devein un obicei.

Ce este de facut: Nu il agitati si nu il repeziti cand ajungeti acasa. Lasati cainele sa se calmeze, dupa care ingenuncheati usor in fata lui, dar evitati contactul vizual.

Problema: Cainele trage de lesa.

De ce face asta: Un caine este un pachet de curiozitate cu un nas umed atasat. Este afara si vrea sa vada sis a miroasa totul deodata.

Ce este de facut: Pentru a potoli un caine care trage de lesa, cel mai indicat ar fi sa ii cumparati un ham si o lesa care se poate bloca, obligandu-l sa mearga pe langa voi. Astfel il veti dresa sa tina pasul si sa nu mai mearga inaintea voastra. O strategie buna de a evita sa mai traga de lesa ar fi sa prezentati voi mai mult interes decat mediul inconjurator – vorbiti cu el in timp ce il plimbati. Vocea voastra ii va atrage mai mult atentia decat un servetel langa un stalp.

Problema: Pisica voastra imprastie mancare pe jos, in bucatarie

De ce face asta:
Pisicuta incearca sa va atraga atentia ca nu ii place castronul din care ar trebui sa manance – daca este din plastic, este de inteles. Plasticul pastreaza bacteriile si da un gust neplacut mancarii ori apei.
Un alt raspuns la aceasta problema ar fi simplul motiv ca are chef de joaca.

Ce este de facut: Inlocuiti-i castronul de plastic cu unul de inox ori de ceramica. Daca nici de data asta nu inceteaza sa mai imprastie mancarea, atunci schimbati-i tipul de hrana sau cumparati-i un bol mai adanc. Ori jucati-va cu ea inainte sa ii dati sa manance.

Problema: Pisica nu vrea sa foloseasca litiera.

De ce face asta: Probabil incearca sa va spuna ca este ceva in neregula cu litiera. Ori s-ar putea sa vrea o litiera separata pentru defecare.

Ce este de facut: Experimentati. Schimbati nisipul ori pietrisul din litiera, schimbati litiera sau locul acesteia. Daca litiera este amplasata intr-un loc racoros sau in preajma unui aparat zgomotos, pisica se poate simti inconfortabil si nu isi poate face nevoile acolo. Daca nici dupa ce ati schimbat nisipul, locul ori litiera nu aveti rezultate, atunci poate ar fi cazul sa mai cumparati o litiera pentru defecare.



Problema: Hamsterul alearga in rotita in timpul noptii.

De ce face asta: Hamsterii sunt animale nocturne. Ei dorm in timpul zilei si sunt active noaptea.

Ce este de facut: Nu il poti opri din maratonul sau, deci cel mai indicat ar fi sa plasezi hamsterul intr-o camera linistita si intunecoasa pe timpul noptii, departe de orice persoana care doarme. Totodata, ar fi de preferat sa ii cumparati o roata care sa nu produca foarte mult zgomot – una de plastic e mai putin galagioasa decat una de metal.

Nu pierdeti saptamana viitoare alte 6 probleme des intalnite pentru a afla rezolvarea lor!