animale.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Ce reprezinta cifrele marcate pe oua si pe care dintre acestea sa le evitam?

Ce reprezinta cifrele marcate pe oua si pe care dintre acestea sa le evitam?

2/2344
calendar_month 17 Nov 2020, 00:00
Majoritatea oamenilor consumă ouă fără a ști ce înseamnă de fapt cifrele inscripționate pe ouăle din comerț. Pe rafturi se găsesc patru tipuri diferite de ouă în funcție de metodele de creștere a găinilor ouătoare. Consumatorii le pot diferenția cu ajutorul cifrelor de la 0 la 3 marcate pe ele. Cifra 0 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute în sistem ecologic, 1 reprezintă ouăle provenite de la găini ce au acces la o zonă în aer liber, 2 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute la sol în hale industriale și 3 reprezintă ouăle provenite de la găini ce trăiesc întreaga lor viață în cuști.

Ouăle marcate cu cifra 3 provin din sistemul de creștere care presupune ca păsările să trăiască în spații foarte mici denumite baterii. Acestea sunt cuști unde spațiul ce-i revine unei găini este similar dimensiunii unei coli A4. Din acest motiv, în țări precum Germania și Elveția cuștile au fost deja interzise și consumatorii din întreaga lume încep să conștientizeze importanța bunăstării animalelor din ferme. În Cehia, proiectul legislativ care interzicea utilizarea bateriilor tocmai a fost aprobat, iar organizațiile care luptă pentru drepturile animalelor fac eforturi pentru a determina și alte state să urmeze exemplul.Nevoia unor legi care să protejeze animalele din ferme de abuzuri este tot mai mare. Găinile care trăiesc în baterii nu își pot exercita niciunul dintre instictele lor naturale, cum ar fi băile de nisip, datul din aripi, ouatul în intimitate și scurmatul după mâncare. Toate aceste încălcări ale naturii lor duc la un grad ridicat de frustrare și ajung chiar să acționeze distructiv sau să practice canibalismul. Putem să deducem de ce ajung să dispere în condițiile în care se sufocă în lipsa aerului natural, nu se pot mișca și sunt înconjurate doar de deznădejde.

În țara noastră, din ce în ce mai mulți producători, din ce în ce mai multe persoane publice și din ce în ce mai mulți consumatori se alătură demersului de a asigura un tratament lipsit de abuzuri pentru găinile din ferme. Printre vedetele care și-au folosit platformele pentru a oferi o voce animalelor se numără Andreea Raicu, Andreea Bănică, Laura Cosoi, Paula Seling, Aluziva și Vladimir Drăghia. Aceștia și-au informat urmăritorii cu privire la condițiile în care trăiesc găinile din sistemele de creștere care încă folosesc cuști, calitatea inferioară a ouălor provenite de acolo și nevoia ca fiecare dintre noi să se implice pentru a diminua utilizarea acestor sisteme. Totodată, ei se regăsesc printre semnatarii petiției inițiate de Asociația F.R.E.E., petiție ce are ca scop descurajarea comercializării acestui tip de ouă în țara noastră.

Oamenii au început pe bună dreptate să fie preocupați cu adevărat de condițiile din ferme. Prea mult timp a fost ignorat modul extrem de crud în care erau forțațe să trăiască extrem de multe animale. Treptat, lumea a aflat că toate acestea sunt conștiente și terifiate pe tot parcursul vieții lor chinuite.Momentan, ouăle cu cifra 3 reprezintă 60% din totalul celor provenite din fermele din România, dar antreprenorii au început să conștientizeze nevoia de schimbare. Din grijă și respect pentru clienții lor, mulți au publicat deja angajamente conform cărora nu folosesc sau că vor să renunțe cât de curând la ouăle inscripționate cu cifra 3.

Cel mai important este faptul că implicarea fiecărui om produce o schimbare esențială a acestor aspecte. Schimbarea este benefică atât pentru găinile din ferme, cât și pentru oameni, întrucât modul în care trăiesc păsările afectează calitatea oului. Puteți contribui extrem de ușor la reducerea comercializării ouălor cu cifra 3 semnând această petiție. Pentru noutăți legate de această inițiativă și nu numai, urmăriți paginile de Facebook și de Instagram ale Asociației F.R.E.E.!


Pet Vet

Alergiile la pisici se prezinta adesea ca probleme ale pielii, spre deosebire de oameni care stranuta, tusesc si le curge nasul ca reactie la alergeni...

 
 
 
 
Sondaj
Iepurele alb cu funda rosie nu merge de 1 Martie?