Primul ajutor pentru animalul de companie

1/1361
label Diverse autorenew 28 Mai 2013, 00:00
Multi posesori de animale pastreaza la indemana o trusa de prim ajutor, dar acesta este utila mai ales in cazul ranilor deschise. Pentru orice alta situatie mai grava, este important sa cunosti care sunt cei mai importanti pasi prin care poti creste sansele de supravietuire ale animalului tau.

Indiferent daca ai un caine sau o pisica, informatiile despre primul ajutor pot fi la fel de utile pentru a salva viata animalului de companie.

Primul ajutor si trusa medicala necesara

Stare de soc

Dupa o experienta traumatizanta sau ranirea grava a animalului, cainele sau pisica poate intra in stare de soc, recunoscuta dupa respiratia neregulata si pupilele dilatate. Cea mai buna reactie este strangerea animalului intr-o patura, intr-un loc linistit, cu partea din spate a corpului ridicata. Acest lucru este foarte important in primul ajutor pentru a asigura circulatia sanguina necesara la nivelul creierului.

Sufocare

In cele mai multe cazuri, sufocarea este datorata blocarii unui obiect strain la nivelul gatului, care impiedica circulatia aerului catre plamani. Deschide gura animalului si incearca sa vezi daca poti scoate obiectul fara sa-l impingi mai adanc.

Atunci cand ai vazut obiectul inghitit, dar nu il poti scoate, aseaza cainele sau pisica pe o parte si loveste cu palma in coastele animalului de 3-4 ori. Repeta procedura pana cand obiectul este scuipat sau ajungi la medicul veterinar.

Stop respirator

Atunci cand animalul nu mai respira si nu are un obiect strain care ii blocheaza caile respiratorii aseaza-l pe partea stanga pe o suprafata tare. Lipeste-ti urechea de piept si incearca sa idenfici pulsul. Daca ai depistat bataile inimii, inchide gura animalului si expira puternic in nasul sau pana cand vezi ca i se ridica pieptul. Repeta procesul odata la fiecare 2 secunde.

In cazul in care animalul a intrat in stop cardiorespirator si nu poti identifica pulsul, are nevoie de masaj cardiac. Pentru cainii cu o greutate mai mare de 7kg, aseaza animalul pe spate si apasa cu putere pe piept ca in cazul primului ajutor pentru oameni.

Pentru caini mai mici, aseaza animalul pe o parte si ia-i pieptul intre palme. Apasa usor pe piept pana isi reduce volumul cu o treime, apoi elibereaza. Ritmul indicat este de 80-100 compresii pe minut, dar este necesar sa le alternezi cu incercarea de a-l face sa respire din nou. Pentru pisicile mici si alte mamifere de talie mica, acest masaj cardiac extern poate fi facut doar cu degetele (cel mare si aratatorul).

Lesin

Pierderea cunostintei necesita o reactie si mai rapida decat in cazul starii de soc. Ridica fundul animalului pentru a evita oxigenarea deficitara a creierului si acopera-l cu o patura. Daca are varsaturi, asigura-te ca il cureti rapid, pentru a preveni aspirarea lichidului in plamani.

2455.jpg

Rani la ochi

Atunci cand animalul sangereaza la un ochi, este important sa-l linistesti suficient pentru a cerceta daca exista vreun obiect strain prezent in ochi. Cand nu vezi nimic, cea mai buna reactie de primul ajutor este folosirea unui prosop curat si umed, pe care sa il apesi cu presiune medie deasupra ochiului pana la oprirea sangerarii. Suna apoi medicul veterinar.

Sursa foto: probioticsmart.com, greatpethealth.com, mydoggiesdaycare.com, amazon.com

Quiz
Ce rozator t-i s-ar potrivii?

Daca parcurgi acest quiz vei afla ce rozator trebuie sa iti achizitionezi.

Sondaj

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi.