Diaree
Asa cum, in cazul oamenilor, diareea poate fi mortala, la fel de periculoasa este si atunci cand ii afecteaza pe iepuri. Pentru a evita orice fel de complicatii, este recomandat sa iti duci iepurele la medicul veterinar de indata ce remarci aceasta problema de sanatate.
Intrucat diareea poate lua diverse forme, este necesar sa fii foarte atent. Prima si cea mai evidenta este diareea lichida, care necesita o interventie prompta. Apoi, iepurele tau ar mai putea avea scaun normal, insa fecalele sale sa fie mai moi decat de obicei. Este indicat sa iei masuri daca o astfel de situatie este insotita de un zgomot specific provenind din stomacul iepurelui tau.
Ghemotoace de blana
O alta problema medicala des intalnita la iepuri se refera la ghemotoacele de par. Iepurii isi schimba blana o data la trei luni si obisnuiesc sa o inghita, fapt care le poate cauza probleme digestive. Pentru a evita o astfel de situatie, cel mai indicat este sa iti perii iepurele frecvent, pentru a-l descuraja sa isi inghita blana. In cazul in care nu reusesti sa eviti un astfel de comportament, ofera-i alimente bogate in fibre care usureaza trecerea ghemotoacelor de blana prin sistemul digestiv. Spre exemplu, daca iti este la indemana, o portie sanatoasa de fan uscat ar trebui sa ii ofere iepurelui tau necesarul zilnic de fibre, menit sa il ajute sa elimine blana din tractul digestiv.
Rinita contagioasa
Foarte des intalnita la iepurii de casa este si rinita contagioasa. Aceasta boala, similara guturaiului la om, este foarte periculoasa intrucat poate degenera rapid in pneumonie. Care sunt simptomele rinitei contagioase? Ar trebui sa iti faci probleme daca iepurele tau fonfaie, stranuta si ii curge nasul. In momentul in care ai remarcat aceste simptome, este important sa mergi cat mai repede la medicul veterinar.
Boli comune oamenilor si animalelor
Secretia sa nazala poate deveni groasa si galbuie, pe masura ce boala avanseaza. Daca sunt tinuti in locuri calde si uscate, iepurii isi pot reveni si fara alte interventii. Cu toate acestea, in cazurile severe, se recomanda tratamentul medicamentos.
Pentru a evita ca iepurele tau sa dezvolte o rinita contagioasa, este esential sa il cresti intr-o atmosfera cat mai uscata, fara gaze iritante, cat si sa ii oferi o alimentatie bogata in vitamina A, radacinoase si furaje verzi.
Purici
O problema des intalnita este si contaminarea cu purici. Daca remarci simptome de disconfort si iritare care il determina pe iepurele tau sa se scarpine, afla ca in blana acestuia s-ar putea gasi purici. Acesti paraziti au tendinta sa se adune in jurul capului, in special pe gat. Poti scapa de ei cu ajutorul unui insecticid procurat de la medicul veterinar sau de la un magazin specializat.
Sursa foto: newfreewallpaper.com
Autor: Dana Saporan