Cerintele nutritionale ale pisicii
Cei mai multi dintre noi am fost invatati importanta unei alimentatii echilibrate si complete din punct de vedere nutritional. Dar atunci cand vine vorba de a stii de ce nutrienti au nevoie animalutele noastre de companie pentru a creste corect si pentru a se mentine sanatoase, de cele mai multe ori ne vedem in imposibilitatea de a afirma cu certitudine ce hrana este cea mai buna pentru animalutele noastre. Cu multi ani in urma, putine investigatii sau cercetari au fost intreprinse in industria hranei pentru animale sau in ceea ce priveste modalitatea corecta de a ne hrani animalutele. In cele din urma, ca raspuns la solicitatile consumatorilor ca animalele de companie sa fie hranite cu o dieta adecvata, Association of American Feed Control Officials (AAFCO) a fost fondata. Rolul lor principal a fost de a publica regulile si definitiile ingredientelor. Dupa multe cercetari si investigatii, retetele comisiei si profilurile nutritive pentru animalutele de companie au fost dezvoltate, iar liniile de reper au fost stabilite. In ciuda progreselor semnificative, importanta si nivelurile corespunzatoare a anumitor nutrienti sunt inca in curs de investigare. Recomandarile AAFCO, de exemplu, se pot modifica atunci cand informatii suplimentare despre nutritia pisicilor devin disponibile. Pentru moment, nivelurile minime ale elementelor nutritive care ar trebui incluse in hrana animalutelor de companie sunt enumerate. In cateva cazuri, cantitatile in exces a anumitor nutrienti pot fi daunatoare astfel incat nivelurile maxime sunt de asemenea mentionate in liniile de reper ale AAFCO. Lista nutrientilor este impartita in doua profile separate. Primul profil se adreseaza pisicilor in crestere, celor gestante si in lactatie, iar cel de-al doilea este de intretinere pentru adulti. Elementele nutritive sunt listate pe baza substantei uscate. Ce inseamna aceasta este ca, daca veti compara produsele, continutul in apa al hranei trebuie luat in considerare. In cazul in care hrana are 75% apa, atunci restul de nutrienti este reprezentat de 25% din hrana. Luati fiecare cantitate de element nutritiv si impartiti-o la 0.25 pentru a obtine o cantitate corecta de substanta uscata pentru a o compara cu etalonul sau chiar pentru a compara o hrana cu alta. Daca continutul de apa este de 10%, atunci 90% este reprezentat de restul de nutrienti. Impartiti fiecare valoare a nutrientilor cu 0.9 cu scopul de a o obtine o valoare corecta.
Intretinerea adultilor
In cazul in care nu sunt mentionate, toate valorile notate sunt valorile minime admise: Proteina ... 26% Grasime (lipide) ...... 9% Calciu .... 0.6% Fosfor ... 0.5% Potasiu ... 0.6% Sodiu ..... 0.2% Clorură .... 0.3% Magneziu ... 0.04% Fier ... 80 mg/kg Cupru ... 5 mg/kg Mangan .... 7.5 mg/kg Zinc ....... 75 mg/kg (maximum 2000 mg/kg) Iod ..... 0.35 mg/kg Seleniu .... 0.1 mg/kg Vitamina A. .. 5000 UI/kg (maximum 750,000 IU/kg) Vitamina D. .. 500 UI/kg (maximum 10,000 IU/kg) Vitamina E. .. 30 UI/kg Tiamina ... 5 mg/kg Riboflavina ... 4 mg/kg Acid pantotenic ... 5 mg/kg Niacina ... 60 mg/kg Piridoxina ... 4 mg/kg Acid folic .... 0.8 mg/kg Vitamina B12 ... 0.022 mg/kg Colina ..... 2400 mg/kg Taurina ... 0.1% (Pentru dietelele pisicilor cu peste 25% din dieta formate din produse de peste, vitamina K 0.1 % este necesara)
Pui in crestere, pisici gestante si care alapteaza
Majoritatea valorilor minime nutritive sunt aceleasi exceptie facand elementele enumerate. Valoarea maxima pentru cele enumerate nu se modifica. Proteine ... 30% Calciu ... 1% Fosfor ... 0.8% Magneziu ... 0.08% Cupru ... 5-15 mg/kg Vitamina A ... 9000 UI/kg Vitamina D ... 750 UI/kg