Cireada, stol, banc? 5 cele mai mari grupuri de animale din lume
1/1782
label Diverse autorenew 17 Apr 2014, 00:00
Ca un facut, aceste grupuri, care ating uneori dimensiuni impresionante, reusesc adesea sa actioneze ca un tot, membrii acestora pierzandu-si individualitatea. Acestea fiind spuse, iata cateva dintre cele mai mari si mai fascinante grupuri de animale de pe Terra!

1. Antilopele Springbok

Antilopele Springbok (Antidorcas marsupialis), native in zonele sudice si sud-vestice ale continentului african, sunt renumite pentru faptul ca alcatuiesc unele dintre cele mai mari cirezi din lume. Mai exact, s-ar parea ca efectivul unei singure asemenea cirezi poate numara zeci de milioane de antilope Springbok si intinde pe o suprafata de 150 km!

Din pacate, astazi, antilopele Springbok nu mai sunt atat de numeroase ca odinioara, din cauza vanatorii extensive, dar si a reducerii habitatului ori a bolilor.



2. Crabii rosii

Un fenomen absolut incredibil are loc in fiecare an in Insula Craciunului din Australia. In octombrie-noiembrie, insula devine raiul crabilor rosii, care isi fac veacul in paduri si care, in acea perioada, migreaza catre apa, unde se vor reproduce. Vorbim despre 40 pana la 120 de milioane de crabi rosii care impanzesc insula in lunile octombrie si noiembrie si care paralizeaza circulatia pe soselele insulei.

3. Pasarile tesator Quelea quelea

Una dintre speciile de pasari cu cel mai numeros efectiv la nivel mondial, pasarile tesator din specia Quelea quelea se deplaseaza in zbor in stoluri uriase, ce pot atinge sau chiar depasi 100.000 de membri! Micutele pasari, de altfel inofensive, pot produce pagube insemnate culturilor agricole atunci cand formeaza astfel de stoluri.

4. Lacustele

Lacustele se numara printre cele mai temute insecte, fie si numai pentru simplul fapt ca formeaza roiuri uriase care fac prapad in culturile agricole pe care le traverseaza. Despre ce fel de roiuri este vorba? Despre unele care ating miliarde de insecte, ceea ce inseamna ca lacustele pot transforma in amintire culturi intinse pe kilometri intregi in doar cateva ore!

Unul dintre cele mai mari dezastre de acest tip a avut loc in 1875, in America de Nord, cand un roi de lacuste a pradat culturile de pe o suprafata de 198.000 de mile patrate - cam cat statul California. Se estimeaza ca roiul era format din circa 12,5 miliarde de lacuste.



5. Heringii

Este un fapt binecunoscut acela ca pestii se organizeaza adesea in bancuri pentru a se deplasa si proteja, totodata, impotriva pradatorilor. Insa mai putin comun si cunoscut poate este faptul ca heringii alcatuiesc unele dintre cele mai mari si impresionante bancuri de pesti care ating cateva zeci de milioane de membri si care se intind pe suprafete de zeci de kilometri patrati!

Poate mai interesant este faptul ca, initial, bancul de heringi este relativ micut, insa, ca un magnet, atrage tot mai multi membri pe masura ce se deplaseaza, pana cand atinge dimensiuni colosale.



Foto: news.com.au, amusingplanet.com, afrofoodz.com, premiumtimesng.com, skyscrapercity.com,