Mutarea intr-o noua locuinta impreuna cu pisica ta: ce trebuie sa stii
1/1635
label Info Pisici autorenew 09 Dec 2013, 00:00
Orice modificari in programul lor zilnic le poate stresa si determina comportamente nepotrivite. Cand vine vorba despre schimbarea locuintei, situatia se poate dovedi cu atat mai complicata pentru felina de companie, perfect integrata in actuala casa. Pentru a evita stresul si problemele aferente, este esential sa iei o serie de masuri menite sa iti ajute pisica sa faca fata cu brio mutarii.

Pregatirea pisicii in vederea mutarii

Primul pas pentru o tranzitie usoara, lipsita de probleme, din vechea locuinta in cea noua implica pregatirea felinei. Pentru inceput, asigura-te ca pisica are acces la geanta sa de transport, cea pe care o vei folosi in ziua mutarii. Amenajeaza un culcus primitor in interiorul sau si, din cand in cand, adauga cateva bunatati pentru a o face si mai tentanta pentru felina.

O alta idee excelenta ar putea fi aceea de a scoate din timp cutiile pe care le vei folosi la mutat, pentru ca pisica sa se obisnuiasca cu prezenta lor.

Apoi, pana in ziua mutarii, asigura-te ca pastrezi rutina cu care animalul este obisnuit, pentru a nu-l stresa suplimentar. Nu in ultimul rand, daca pisica devine foarte stresata si agitata atunci cand incepi sa te pregatesti de mutare, consulta medicul veterinar care iti poate prescrie medicamente impotriva anxietatii care iti vor ajuta felina sa suporte mai bine tranzitia.


Mutarea propriu-zisa in noua locuinta

In ziua mutarii, inainte de a incepe sa transporti mobila si cutiile, inchide pisica intr-o incapere (de tipul uneia dintre baile locuintei) si pune-i la dispozitie litiera, vasul cu mancare si cel cu apa, cat si geanta de transport. Apoi, asigura-te ca nimeni nu o va deranja pana cand nu va fi absolut necesar.

In clipa in care camera in cauza va trebui, la randul sau, eliberata, pune pisica in geanta de transport si ia-o cu tine in masina personala. Nu deschide geanta pe drum decat daca este absolut necesar intrucat felina, stresata fiind, risca sa o zbugheasca.

Odata ajunsi la destinatie, instaleaza pisica intr-o incapere linistita, in care agitatia si traficul sunt reduse la minim. Pune-i la dispozitie apa, mancare si litiera si ofera-i ragazul si linistea necesare pentru a explora "locuinta" temporara.

Dupa ce mutarea s-a incheiat, mobila a fost instalata si majoritatea cutiilor despachetate, permite-i felinei accesul in intreaga locuinta. Pastreaza-i adapostul, cel putin pentru moment, in incaperea initiala, in care ai instalat-o in ziua mutarii. Treptat, dupa ce pisica se obisnuieste cu noua locuinta, poti muta litiera, culcusul si vasele cu apa si mancare in camera "definitiva".

Nu face tranzitia foarte brusc: de pilda, muta-i culcusul un pic mai aproape de noua camera in fiecare zi pentru ca animalul sa aiba timp sa se obisnuiasca atat cu noul traseu pana la "zona sa de confort", cat si cu noua camera.

In tot acest timp, nu uita sa perpetuezi rutina cu care pisica era obisnuita in vechea locuinta: aceleasi ore de masa, acelasi tip de hrana, aceleasi jucarii etc.



Daca, in mod normal, ii permiti felinei sa iasa din casa, aloca un ragaz de cateva saptamani dupa mutarea in noua locuinta inainte de a o lasa sa exploreze noile imprejurimi. Astfel te asiguri ca felina ta se va intoarce acasa, in loc sa dispara in incercarea de a-si regasi vechiul camin.

Foto: purina.com.au, petbucket.com, fairmove.com, smudgeandzoe.blogspot.com, quiltingthetownred.blogspot.com

Quiz
Ce animal vei fi ?

Daca vrei sa afli ce animal esti sau cu ce te asemeni ai gasit ceti trebuie .

Sondaj

Esti de acord cu noua lege care impune eutanasierea cainilor fara stapan?