Okay, sunt foarte gustosi, insa prea putina lume se intreaba cu adevarat ce este de capul acestor creaturi acvatice, atat de diverse. Ei bine, astazi ne-am propus sa facem un pic de lumina si sa iti dezvaluim cateva ciudatenii din lumea pestilor!
1. Pestele luminos
Pestele dragon negru este o creatura abisala cu o infatisare pe masura mediului extrem in care isi duce veacul. Pare desprins din cele mai sinistre cosmaruri, insa Mama Natura i-a oferit, drept consolare pentru ca i-a dat o infatisare atat de lugubra, cateva atribute iesite din comun. Spre exemplu, acest peste are organe fotofore, adica unele care emit lumina (la cat de intuneric este in abisul oceanelor, este lesne de inteles de ce).
Dar, spre deosebire de alti pesti ai adancurilor cu atribute similare, pestele dragon negru are o puzderie de astfel de organe, cu utilizari diferite: pentru a comunica cu alti membri ai speciei sale, pentru a ademeni prada si pentru a-i speria pe pradatori.
De parca nu era suficient, tot pestele dragon negru a fost inzestrat si cu capacitatea de a emite lumina rosie (foarte rara in adancuri) pe care celelalte creaturi - inclusiv el, de altfel - nu o percep. Cu alte cuvinte, acest peste teribil dispune de o lanterna invizibila!

2. Pestele electric
Nu, nu vorbim despre tiparul electric, ci despre pestele elefant care, spre deosebire de alti pesti, comunica intr-un fel aparte. Mai exact, cu ajutorul electricitatii. Acesti pesti se folosesc de electroreceptie pentru a aduna informatii despre mediul inconjurator, inclusiv despre membrii speciei sale si nu numai. De altfel, s-a constatat ca toate cele peste 200 de specii de pesti elefant produc campuri electrice usor diferite, fapt care le ajuta pe aceste creaturi acvatice sa se deosebeasca unele de altele.
Tot cu ajutorul electricitatii, pestii elefant pot stabili sexul unui exemplar, dar si statutul sau social! Nu in ultimul rand, electricitatea este implicata si in ritualul de imperechere al acestor creaturi: masculi le "canta" serenade electrice femelelor!
3. Pestele gradinar
Stegastes nigricans este un peste de apa sarata care, la prima vedere, nu duce o existenta prea grozava. Nu are un sistem digestiv tocmai performant, nici organele necesare digerarii plantelor fibroase de pe fundul oceanului, fapt care ii limiteaza optiunile la una singura, o alga rosie pe nume Polysiphonia. Doar ca lucrurile devin si mai complicate pentru aceasta specie de peste, intrucat alga Polysiphonia nu se descurca prea bine, lasandu-se invadata si distrusa de surate ceva mai smechere.
Aceasta pare, deci, reteta sigura pentru dezastru, nu-i asa? Ei bine, nu. Si asta fiindca Stegastes nigricans este un peste istet si muncitor. Ce face el? Isi cultiva propriile loturi de alge rosii Polysiphonia pe care le ingrijeste temeinic, curatandu-le de buruieni si protejandu-le de intrusii pofticiosi. De altfel, s-a demonstrat clar ca, atunci cand nu beneficiaza de ingrijirea pestilor, algele Polysiphonia sunt rapid acaparate de alte plante mai descurcarete!

Foto: conferences20112012.blogspot.com, rsc.org, fishytania.blogspot.com, P. Liboutel