Conceptii false despre animale

1/1793
label Diverse autorenew 08 Aug 2014, 00:00
Insa, de multe ori, conceptiile noastre care vizeaza necuvantatoarele, desi perpetuate de cultura populara, nu sunt nimic mai mult decat simple mituri. Iata-le pe cateva dintre cele mai interesante:

Poti face negi daca atingi o broasca raioasa

Un mit raspandit, care poate te baga in sperieti pe cand erai mic copil, este cel care sustine ca poti face negi daca ating o broasca raioasa. Aparitia lui a fost determinata de faptul ca acest amfibian are pielea acoperita de asperitati.

Poti sta linistit, insa: nu exista nici cea mai mica sansa ca, din cauza unei biete broscute raioase, sa faci negi. De altfel, acestia din urma apar ca urmare a influentei unui virus uman, care nu are nicio legatura cu asperitatile de pe pielea amfibianului.

Totusi, asta nu inseamna ca este cea mai buna idee sa pui mana pe o broasca raioasa: anumite specii secreta otravuri care, desi nu sunt periculoase, produc iritatii.

Strutii isi ascund capul in nisip

Strutii sunt pasari cu care nu ti-ai dori vreodata sa te confrunti - nu atunci cand sunt speriate ori agitate, in orice caz. Cele mai mari pasari care populeaza astazi Terra, strutii sunt perfect capabili sa fuga cu viteze de pana la 64 km/h si sa indoaie bare din otel dintr-o singura lovitura - insa mitul conform caruia isi ascund capul in nisip, ca mecanism de aparare, nu este adevarat.

Ce se intampla, de fapt: cand se simt amenintati, strutii fug si isi lovesc adversarii sau incearca sa se ascunda, asezandu-se in pozitie orizontala pe sol. De la distanta, in astfel de momente poti avea senzatia ca micul lor cap este ascuns in sol, chiar daca este departe de a fi cazul.

Rosul ii irita pe tauri

Ai putea crede ca palerina rosie folosita de toreadori in coride este special aleasa pentru a-i irita pe tauri. Nimic mai putin adevarat: de fapt, taurii si toate vitele, de altfel, nu disting culorile, astfel ca n-au cum sa fie atatati de culoarea vibranta a pelerinei care le este fluturata pe sub nas.

In realitate, taurii se simt iritati de miscarea acesteia si, bineinteles, de intreaga situatie in care se afla.

Liliecii sunt orbi

Si aceasta este doar o conceptie falsa, perpetuata de la o generatie la alta. De fapt, chiar daca multe dintre speciile existente de lilieci au ochii micuti, vederea lor este excelenta. Iar in timpul noptii, circa 70% dintre speciile de lilieci se folosesc de ecolocatie, pentru a putea vana cu mai multa eficienta.

Lenesii sunt... lenesi

Numele ar trebui sa insemne ceva in cazul acestor animalute simpatice, nu-i asa? Ei bine, nu. Adevarul este ca lenesii si-au castigat numele si reputatia, de altfel nemeritata, din cauza faptului ca sunt extrem de inceti. Insa lenesi? Nici vorba.

Totul se reduce la faptul ca metabolismul lor functioneaza doar la 40-45% din capacitatea de ardere pe care o au cele mai multe animale de dimensiunea lor. Prin urmare, avand atat de putina energie, nu este de mirare ca, intr-un minut, se catara pe o distanta de abia 1,8 m.

Foto: .wikimedia.org, 10000birds.com, washingtonpost.com, berkeleyside.com, wisegeek.com, wolvesonceroamed.com