Spre deosebire de alte animale de casa, pestii de acvariu nu iti pot arata atunci cand au o problema cu mediul, astfel incat este recomandat ca tu sa te ocupi din timp ca pestisorilor sa nu le lipseasca nimic.
Oxigenarea, incalzirea si filtrarea apei, ca si iluminatul acvariului sunt elemente de care depinde sanatatea si chiar viata pestilor tai.
Acvariul perfect pentru pestisorul tau
Iluminatul acvariului
Plantele acvatice sunt recomandate pentru orice acvariu, iar cele mai multe au nevoie de 10-12 ore de lumina pe zi. Lumina necesara unui acvariu este cea din tuburi fluorescente ecologice (nu neon).
Lampa electrica se aseaza in asa fel incat sa lumineze complet acvariul, sau o portiune cat mai mica din acesta sa ramana neiluminata. Cand iluminezi bine acvariul, plantele plutitoare se vor inmulti rapid, motiv pentru care trebuie sa le raresti pentru binele pestilor tai.
Tine cont de nevoile de lumina ale fiecarei specii de pesti pe care ii aduci in acvariul tau. Unele specii de pesti tropicali nu apreciaza lumina prea mult. Pana se aclimatizeaza, este recomandat sa acoperi lampa usor. Pune un geam mat sau o coala de hartie alba intre lampa si acvariu pentru protectia pestilor.
Oxigenarea apei
Rolul plantelor de oxigenare a apei din acvariu trebuie completat intr-un acvariu cu un dispozitiv de aerare a apei. Cumparat dintr-un magazin de specialitate, acesta se aseaza de obicei pe unul dintre peretii mici ai acvariului.
Cele mai multe aeratoare sunt prevazute cu un sistem de prindere pe sticla. Deasemenea, acesta trebuie sa includa si un furtun de aer.
Aeratorul nu este necesar doar in cazul pestilor tropicali, care necesita ingrijiri speciale. Lipsa de oxigen din acvariul tau poate afecta si sanatatea pestilor si a plantelor. Daca apa nu este suficient oxigenata, pestii pot muri prin asfixiere.
Incalzirea apei
Cele mai multe specii de pesti indigeni nu sunt pretentiosi atunci cand vine vorba despre temperatura apei din acvariu. Daca temperatura constanta ramane in limitele 18-20 C nu vei avea nevoie de un incalzitor special.
Pestii exotici pot avea nevoie de conditii diferite: o temperatura mai ridicata si uniforma, indiferent de zi sau noapte. Alege un incalzitor cat mai mic, dotat cu un termometru, astfel incat sa poti verifica oricand temperatura apei din acvariul tau.
Scaderea temperaturii cu 3-4 C poate imbolnavi si chiar ucide pestii. Icrele embrionate si puietii sunt si mai sensibili la schimbarile de temperatura ca pestii adulti.
Filtrarea apei
Apa din acvariul tau necesita sa fie filtrata in mod regulat, pentru pastrarea curateniei in mediul in care traiesc pestii tai. Un filtru ales bine trebuie sa fie capabil sa filtreze toata apa din acvariu cel putin de trei ori pe ora. Daca nu are aceasta capacitate, este prea mic si va trebui sa-l inlocuiesti cu un filtru mai mare. Tine cont de faptul ca nu exista apa de acvariu prea filtrata, ci doar prea putin filtrata.
Sursa foto: Fishtanknow.com