Cu animalul de companie la veterinar

label Diverse autorenew 13 Mai 2013, 00:00

Vizita la veterinar pentru un control de rutina sau pentru o problema de sanatate a animalului de companie poate fi un moment delicat atat pentru dvs cat si pentru el, mai ales daca va faceti griji pentru cum va reactiona. Unele animale simt starea dvs de tensiune și isi dau seama unde le duceti.

Urmand acesti pasi simpli puteti face vizita la veterinar mult mai usoara, atat pentru dvs cat si pentru animalul iubit:

1. Obisnuiti animalul sa fie atins: atingeti-i urechile, luati-l cu blandete de labute, verificati-i dantura din cand in cand, uitati-va la unghiile lui, mangaiati-l pe spate si atingeti-l in zone ce pot fi sensibile. In felul acesta, va accepta mai usor si atingerile veterinarului, fara sa ii fie teama ca va pati ceva.

2. Inainte de a porni masina pentru a merge la veterinar, asigurati-va ca ati asezat animalul in masina sau in cutia de transport astfel incat sa fie in siguranta. Starea lui pe parcursul calatoriei pana la cabinetul veterinar este foarte importanta: daca se simte confortabil va fi pozitiv, daca insa ceva il nemultumeste, va deveni frustrat si anxios. In cazul pasarilor, rozatoarelor, pisicilor sau cainilor de talie mica, cel mai bine ar fi sa folositi cutiile speciale de transport. De asemenea, cand ati ajuns la veterinar nu le permiteti sa se miste libere in incinta cabinetului. Cu siguranta acolo mai sunt si alti pacienti ce asteapta sa fie consultati si nu vreti ca din neglijenta situatia sa scape de sub control.

Si nu uitati sa ii luati jucaria preferata, daca stiti ca vizita la veterinar il nelinisteste puternic.

3. Faceti o lista cu simptome. Nu doar in gand, scrieti ce ati observat in neregula la animalul dvs: scaderea poftei de mancare, dureri in anumite zone, schimbarea comportamentului de joaca sau somn, scoaterea unor sunete ciudate sau alte modificari in regimul normal de viata. Aceste informatii ii vor fi de mare ajutor medicului veterinar pentru stabilirea unui diagnostic corect si rapid.

4. Daca este posibil, atunci cand faceti programarea la veterinar, intrebati daca este nevoie sa va prezentati cu ceva anume: probe de urina, sa nu hraniti animalul inainte sau altceva in mod particular.

5. Fiti un martor activ in timpul examinarii. Comunicati cat mai mult cu medicul in timp ce acesta efectueaza controlul. Chiar daca sunteti ingrijorat, incercati sa ii adresati  veterinarului toate intrebarile pe care le aveati in gand cand ati plecat de acasa. Daca dvs considerati ca nu le puteti memora, ar fi indicat sa le notati, chiar si pe acelea care nu au legatura cu starea de sanatate actuala a animalului dar va pot fi de ajutor pe viitor.

6. Nu uitati carnetul de sanatate al animalului dvs atunci cand mergeti la veterinar. Este important ca acesta sa treaca in el toate vaccinurile si tratamentele specifice in cazul unei boli.

7. In cazul prescrierii unei medicatii, rugati medicul sa va arate cum sa o dati animalului dvs bolnav. In cazul in care credeti ca nu va descurcati cereti permisiunea de a veni la cabinet de fiecare data cand trebuie aplicat tratamentul.

8. In timpul examinarii, relaxati animalul vorbindu-i, incurajandul, managaindu-l, astfel incat sa revina in zona lui de confort psihic.

9. In cazul in care animalutul este foarte speriat, incercati sa-l linisiti fara a va panica si dvs si ajutati medicul sa faca ce trebuie. Eventual oferiti-i jucaria preferata pentru a se calma.