Cum faci ca animalutul sa nu se ingrase peste masura?

5/598
label Diverse autorenew 25 Nov 2010, 00:00
Obezitatea nu mai este de mult doar o problema a oamenilor. Din ce in ce mai multe animale urmeaza exemplul oamenilor si ajung sa fie atat de grase incat sanatatea le este pusa in pericol. Exista insa metode simple prin care o astfel de problema poate fi prevenita: preventia poate scuti animalul de suferinte inutile si disconfort, iar pe tine te scuteste de costuri astronomice cand vine vorba de vizitele la veterinar.

Numarul de animale obeze creste pe zi ce trece: e vorba si de animalele de companie, dar si de cobai sau animale fara stapani. Specialistii cred ca exista cauze complexe pentru acest fenomen, devreme ce schimbarile nu pot fi explicate prin faptul ca animalele mananca mancare mai grasa, mai nesanatoasa sau nu fac sport, cum ai putea spune, spre exemplu, despre oameni. Cercetatori americani, care fac studii in domeniu, cred ca explicatiile ar putea tine de existenta unui virus care deregleaza organismul animalelor, de anumiti compusi din mediu care afecteaza hormonii sau de schimbari in mediul inconjurator.

Indiferent insa care ar fi explicatia, e clar ca stapanii nu pot sta sa se uite in timp ce prietenul lor cel mai bun se ingrasa peste masura. Obezitatea poate agrava problemele respiratorii, diabetul, artrita si bolile de inima.

Cum stii daca e prea gras?

O prima faza in prevenirea obezitatii este sa cunosti care este greutatea normala a animalului pe care il detii. La caini, spre exemplu, diversitatea de rase face ca unii caini sa fie mai mari, alti mai mici. Stapanul trebuie sa cunoasca exact care este greutatea normala a cainelui, in functie de rasa si sa ia masuri daca animalutul incepe sa se ingrase, sau sa-l duca la medic pentru a vedea care este problema.

Ca sa iti dai seama daca un caine este obez, trebuie sa iti pui mana pe coastele lui. Daca la o presiune usoara exercitata cu mana se simt coastele, inseamna ca animalul este de greutate normala. Daca trebuie sa apesi mai tare ca sa simti coastele animalului, e posibil sa fie prea gras.

Cum il faci sa slabeasca?

Daca esti ingrijorat cu privire la greutatea animalului, e cazul sa consulti un veterinar, care iti poate recomanda un anumit tip de mancare sau o dieta pentru animalut.

Daca trebuie sa schimbi complet mancarea animalului, e bine sa o faci treptat, pentru ca acesta sa nu aiba probleme cu adaptarea (stapanii de pisici mofturoase, care mananca doar un fel de mancare, stiu despre ce este vorba). Amestecul de mancare trebuie sa contina, la inceput, trei parti mancare veche si trei parti din noul fel de mancare. Dupa cateva zile, poate fi compus din mancarea veche si cea noua in proportii egale, iar peste o saptamana sau mai mult poate fi servita animalului doar mancarea noua.

Ce sa nu ii dai de mancare?


Resturile de la masa ta nu sunt in niciun caz potrivit pentru animal, indiferent cat de mult si-ar dori Grivei sa roada un os. Bucatile de carne, unt, grasime sunt ideale pentru a ingrasa un caine sau o pisica, asa ca e cazul sa strangi resturile intr-o punga si sa nu lasi animalul sa ajunga la ele.

Unii stapani mai au si prostul obicei de a da animalului, fara niciun motiv, "snacks-uri" in timpul zilei, desi animalul are o cutie intreaga de mancare la dispozitie toata ziua. Adevarul este ca mesele obisnuite sunt de ajuns pentru a oferi animalelor necesarul zilnic de calorii.

Nu uitati ca animalul, la fel ca un om, are nevoie de miscare pentru a se mentine sanatos: plimbarea zilnica si joaca sunt unelte ideale pentru a-l feri pe animal de obezitate.