Porumbeii au nevoie de atentie si ingrijire in aceeasi masura ca alte pasari de companie, indiferent daca locuiesc permanent intr-o cusca, sau sunt porumbei calatori care sunt lasati sa circule in libertate.
Cusca pentru porumbel
Chiar daca ai decis sa adopti un singur porumbel, acesta va avea nevoie de un aviar sau de o cusca de volum de cel putin 55-60 l. Volumul creste proportional cu numarul de porumbei pentru ca pasarile sa aiba un mediu lipsit de stres.
Este necesar ca aviarul sau cusca sa fie asezate intr-un loc ferit de alte animale de companie, dar si departe de curenti de aer puternici sau surse de caldura.
Porumbelul prefera in general o cusca partial acoperita, care sa-i ofere si umbra si ventilatie buna. Se recomanda curatarea regulata a custii cu otet, pentru eliminarea mirosului si a riscului de infectie cu diferiti agenti patogeni.
Boli transmise de pasarile de companie
In cazul in care cusca este pastrata in exterior se recomanda incalzirea ei pe timpul iernii sau mutarea pasarilor in interior.
Hrana pentru porumbel
Spre deosebire de alte pasari de companie, porumbelul mananca semintele cu tot cu coaja, lucru ce usureaza stabilirea cantitatii de seminte consumata.
Dieta ideala a unui porumbel contine intre 4 si 6 cereale: porumb, grau, floarea soarelui, orz, in, mei, canepa, dar si mazare si alte leguminoase. Necesarul de proteine din hrana unui porumbel este de 12-15%, iar pentru speciile exotice hrana poate contine si viermi sau insecte.
Porumbeii crescuti in interior au nevoie de suplimente alimentare de vitamine si minerale, in special de vitamina D3. Acestea pot fi achizitionate in magazinele specializate.
Suplimentele contin si nisip, necesar porumbelului pentru digestie, alaturi de calciu ce poate fi obtinut din coji de oua pisate si carbune, cu efect benefic pentru digestie. Sub denumirea generica "grit", suplimentele se aseaza intr-un alt castron, separat de cel principal pentru mancare.
Igiena si probleme de sanatate
Apa este foarte importanta pentru porumbel. Este indicata pastrarea a doua vase de apa, unul pentru adapat, unul pentru baie. Porumbelul poate face uneori baie zilnic, iar acest obicei il ajuta sa mentina o igiena buna si sa evite problemele de sananate. Curatarea custii este absolut necesara, iar apa de baut sau de imbaiat se schimba atunci cand a fost contaminata cu gainat.
Porumbeii calatori pot suferi de boli virale ca paramixoviroza sau diftero-variola, ce pot fi prevenite prin vaccinare, mai ales in cadrul grupurilor mari de pasari.
Cele mai des intalnite boli bacteriene sunt chlamidioza, salmoneloza, stafilococia si streptocia. Pentru a preveni transmisia acestor boli la om se recomanda folosirea de manusi pentru a curata gainatul din cusca si chiar a unei masti in cazul in care gainatul in cantitate mare s-a uscat si se pulverizeaza la atingere.