Aciditatea sau alcalinitatea apei sunt masurate pe scara pH de la 1 la 14, unde 7 (6,8-7,2) este un pH neutru. Afla cum poti creste sau scadea nivelul pH-ului din apa pentru pestii tai de acvariu.
Efectele pH-ului apei din acvariu
De cele mai multe ori, pH-ul in acvariu variaza intre valorile de 6 si 8, conditii in care cei mai multi pesti pot trai fara probleme. Cea mai importanta caracteristica a pH-ului pentru sanatatea pestilor este nivelul sau relativ constant, fara a lua in considerare variatiile usoare de la noapte (pH-ul scade) si zi (pH-ul creste).
Daca insa pH-ul se modifica semnificativ de-a lungul timpului, viata pestilor poate fi pusa in pericol. Din acest motiv se recomanda testarea regulata a pH-ului apei din acvariu, pentru a opri la timp orice tendinta de destabilizare.
Conditiile de mediu pentru pestii de acvariu
Testarea pH-ului apei din acvariu
Pentru a testa pH-ul apei din acvariu, vei avea nevoie de un tester pH, ce poate fi cumparat fie sub forma unor indicatoare de hartie ce se coloreaza in functie de pH, fie ca pH-metru electronic.
Apa din acvariu poate fi testata oricand, insa pentru a testa apa pe care o folosesti pentru a completa apa din acvariu, vei avea nevoie de o galeata, o piatra de aer si rabdare. Umple galeata cu apa pe care o folosesti pentru acvariu, fie imbuteliata, fie de la robinet si lasa piatra de aer sa actioneze timp de minim 24 de ore. Acest procedeu este necesar deoarece apa bogata in dioxid de carbon indica un pH mai scazut decat cel real, iar in acvariu apa va fi oxigenata fie de plante, fie de pompa de oxigen.
Daca hotarasti ca este absolut necesar sa schimbi pH-ul apei, lucru nerecomandat de cei mai multi acvaristi, tine cont de faptul ca schimbarea brusca poate imbolnavi pestii. O schimbare de pH mai mare de 0,2 in 24 de ore va avea efecte negative asupra acestora.
Cresterea pH-ului apei din acvariu
Cea mai simpla modalitate de crestere a pH-ului este improspatarea regulata a apei si eliminarea reziduurilor din apa. Marirea agitarii apei favorizeaza eliminarea dioxidului de carbon si este o alta metoda simpla.
Filtrarea apei cu un material calcaros este o alta solutie simpla de crestere a pH-ului apei din acvariu. Adaugarea de pietre sau cochilii are acelasi efect, insa acesta este obtinut dupa mai mult timp.
In afara de produsele comerciale pentru cresterea pH-ului, disponibile in magazinele specializate, unii acvaristi folosesc bicarbonat de sodiu, in concentratie de maxim 1 lingurita pentru 20 de litri de apa. Ambele solutii sunt insa temporare si necesita repetare in mod regulat pentru un pH stabil.
Scaderea pH-ului apei din acvariu
Limitarea agitatiei apei este cea mai simpla solutie pentru scaderea pH-ului din acvariu, alaturi de filtrarea apei cu turba. In acest caz, culoarea apei din acvariu s-ar putea schimba pe termen lung (cu cat este mai acida, cu atat apa are o culoare mai galbuie).
Improspatarea apei cu o apa mai acida si produsele comerciale sunt solutii ale caror efecte se vad in timp, dar pentru cel mai sigur efect, poti adauga in apa o bucata de lemn, care va scadea usor pH-ul apei pe termen lung, in mod natural.
Sursa foto: Fighterfish.org, Turnerspetmart.com.au, Yagma.de, Discusfishpro.com