Cum rezolvi problemele digestive ale unui dihor
9/970
label Diverse autorenew 01 Iun 2012, 00:00
Agitat si pofticios, dihorul mananca adesea lucruri care nu ii fac bine si adora dulciurile, motiv pentru care poate avea probleme digestive mai des ca alte animale de companie. Afla care sunt cele mai des intalnite afectiuni digestive la dihor si cum le poti rezolva sau preveni.

10 lucruri de stiut inainte de a achizitiona un dihor

Diaree la dihor

Deoarece diareea poate fi un simptom ingrijorator, este importanta analiza zilnica a excrementelor dihorului. In mod normal, fecalele dihorului sunt moi, dar nu atat de moi incat sa nu-si pastreze forma.

Ignorata, diareea poate duce la deshidratare, problema ce pune in pericol viata dihorului. Diareea poate fi cauzata de alimentatia nepotrivita, de stres, de virusuri, bacterii, sau paraziti intestinali.

Cand culoarea materiilor fecale este verde, dihorul are nevoie sa fie consultat cat mai repede de un veterinar care poate cere si o proba de fecale pentru analiza. Virusul E.C.E. este o problema grava mai ales pentru dihorii in varsta si necesita tratament imediat, dar uneori problema este cauzata de enterita, problema ce poate fi rezolvata cu un tratament simplu.

Varsaturi la dihor

Infectiile tractului gastrointestinal sunt adesea depistate atunci cand dihorul are varsaturi. Cand varsaturile sunt insotite de incercarea dihorului de a-si baga labele in bot, problema poate fi un obiect strain blocat in gura animalului. De multe ori, varsaturile sunt cauzate de ingestia de corpuri straine, dar daca sunt eliminate, problema se rezolva de la sine.

Cand dihorul are varsaturi in mod repetat, este important sa nu-l mai hranesti si sa-l duci rapid la veterinar. Ii poti oferi oricand animalului apa, pentru a preveni deshidratarea.

Blocaj intestinal la dihor

Varsaturile si diareea pot fi uneori un simptom pentru blocajul intestinal, cea mai grava problema digestiva a unui dihor. Alte simptome includ letargia, pierderea apetitei, sensibilitate in zona abdominala, sau ochi lipsiti de stralucire.

Blocajul intestinal poate fi provocat de legume, deoarece dihorii sunt carnivori si nu le pot digera sau de orice fel de obiect strain pe care dihorul l-a gasit apetisant si l-a rontait: cauciuc, burete, materiale textile.

Daca dihorul prezinta mai multe simptome ale unui blocaj intestinal este necesara o vizita de urgenta la un medic veterinar. Blocajele intestinale grave pot fi vindecat doar printr-o interventie chirurgicala.

Obezitatea la dihor

Problema de sanatate tot mai des intalnita la dihor, obezitatea poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii dihorului.

Mamiferul prefera gustarile dulci, iar cand dihorul le primeste in exces, poate creste rapid in greutate. Obezitatea cauzeaza probleme grave: afectiuni cardiace, musculare si afectiuni hepatice. Simptomele obezitatii includ apatia si problemele cu labele din spate.

De cele mai multe ori, dihorul slabeste rapid pana la o greutate normala atunci cand alimentatia sa este ajustata: fara dulciuri si alimente bogate in grasimi.

Sursa foto: Ferret.myproductreviewsite.net, Loyalpetferret.com, Ferretpetcare.com, Digitaljournal.com