Cresterea pestilor este un hobby foarte apreciat, de multe ori, pentru ca din exterior pestii par sa prezinte mai putine batai de cap decat alte animale care umplu casa de par si isi fac nevoile peste tot. Dar, cum, de obicei, lucrurile nu sunt asa cum par la suprafata, exista cateva lucruri esentiale de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un peste pentru prima data.
In primul rand documentati-va. Nu achizitionati un peste din impuls doar pentru ca va place cum arata. Consulati-va cu alti crescatori. Studiati cu atentie conditiile in care pestele trebuie crescut si respectati-le intocmai.
Nu alegeti cel mai scump peste
Prima calitate pe care trebuie s-o aiba un peste de acvariu pentru incepatori este sa fie rezistent! Pestele trebuie sa poata supravietui in conditii de viata ceva mai putin decat perfecte, cum ar fi hrana insuficienta, schimbari ale apei inadecvate sau aglomeratia din acvariu. Pestii pentru incepatori trebuie sa poata suporta astfel de tratamente si sa supravietuiasca.
Un peste rezistent si sanatos!
Daca sunteti pasionat de pestii tropicali, ar trebui sa optati pentru cei crescuti in scop comecial si nu cei salbatici, captivati din mediul lor natural. Pestii crescuti in captivitate sunt, de obicei, mai sanatosi si mai putin sensibili la conditii artificiale si transport.
Alegeti un peste pasnic
Si nu ne referim la pirania! O calitate importanta pe care trebuie sa o indeplineasca un peste nou, mai ales daca ati hotarat sa luati mai multi pesti in acelasi timp, este sa fie pasnic. Pentru a include un peste in aceasta categorie, el trebuie sa se inteleaga bine atat cu pestii din alte specii, cat si cu cei din specia sa. Alegeti, deci, pesti care nu sunt foarte teritoriali. Pestii razboinici sunt de neacceptat. Nu amestecati pesti de specii diferite fara sa le verificati compatibilitatea. Nu adaugati mai multi pesti noi in acelasi timp si, mai ales, nu fara sa-i aclimatizati.
Nici prea multa, nici prea putina mancare
In cazul pestilor, prea multa mancare le poate fi fatala. Alegeti un peste nepretentios la mancare. Pestilor pentru incepatori trebuie sa le mearga bine, nu doar sa supravietuiasca, cu o dieta compusa exclusiv din hrana uscata, speciala pentru pesti. Exista pe piata multe tipuri de hrana uscata pentru pestisori. Asigurati-le un meniu cat de cat variat.
Nu aruncati pestele in toaleta!
Desi pare inacceptabil, accidentele se mai intampla. Schimbati apa cu regularitate, dar tineti cont de modalitatea in care apa trebuie schimbata. De asemenea nu lasati pestele fara mancare sau neingrijit pentru o perioada lunga. Rugati pe cineva din familie sau pe un prieten sa se ocupe de el atunci cand lipsiti de acasa.
Atentie la tipul de apa!
Alegeti pestisori care sunt suporta cu usurinta apa de la robinet. Trebuie sa luati in considerare doi factori importanti: ph-ul si duritatea. Ph-ul reprezinta proportia dintre acizii si bazele din apa, iar duritatea este masura solidelor dizolvate in apa. Cand sunteti la inceput de drum, alegeti un peste care se impaca bine cu particularitatile apei din zona noastra. De asemenea, trebuie luat in considerare daca specia aleasa are nevoie de apa incalzita sau la “temperatura camerei”.
Nu-l eliberati in salbaticie!
Daca experinta dumneavoastra nu a fost una fericita si ati realizat ca nu vi se potriveste cresterea unui peste, nu-l eliberati intr-un parau! Nu va supravietui. Duceti-l inapoi la magazin sau dati-l cuiva care vrea sa aiba grija de el. Pentru a alege bine din multitudinea de specii existente trebuie sa cunoasteti cat mai multe detalii despre acestea. Aceste infoarmatii le veti gasi in continuare pe site-ul nostru.