Cum te joci cu o soparla
calendar_month 18 Oct 2011, 00:00
Afla insa cum sa-ti convingi soparla sa tolereze activitatile mai interactive.
Cei ce cauta un animal de companie cu care pot interactiona oricand si care le arata afectiune vor fi dezamagiti de soparle. Aceste reptile prefera o viata solitara, iar principala lor preocupare este gasirea unui loc cald si luminat in care sa digere mancarea.
Ghid pentru alegerea soparlei potrivite
Te poti juca cu o soparla? Multi sustin ca nu, insa proprietarii de soparle, care s-au apropiat in timp de animalul de companie, sustin ca soparlele sunt dispuse sa faca anumite eforturi pentru a-si multumi companionii umani, pe care nu ii inteleg prea bine.
Cum poti incuraja o soparla sa se joace
Alegerea soparlei potrivite este foarte importanta. Unele specii sunt mai docile, iar altele se pot imbolnavi de la stresul produs de contractul prea apropiat cu oamenii.
Inainte de a incerca sa te joci cu o soparla, trebuie sa-i oferi conditiile necesare si sa ii lasi timp sa se aclimatizeze cu noul camin. Dupa ce ai observat-o timp de mai multe zile si stii momentul zilei in care soparla este cel mai activa, poti incerca sa te joci cu ea.
Creeaza-i un mediu sigur in afara acvariului, pentru a te asigura ca soparla nu se va rani cat timp o scoti din acvariu. Este important sa ii vorbesti intotdeauna pe un ton calm si afectuos, pentru ca a nu deveni o sursa de stres pentru animalul tau de companie.
Nu ridica niciodata soparla de cap sau de coada, sustine-i intregul corp atunci cand o scoti din acvariu. Secretul unui joc reusit cu soparla este sa-i oferi ocazia sa faca ceva ce-i face placere (catarat, inot etc.) si sa-i oferi o recompensa speciala, sub forma de hrana. Pastreaza insa recompensa aceasta doar pentru momentele de joaca si reptila va invata ca joaca este placuta.
Incearca sa nu intrerupi soparla atunci cand se joaca, dar poti interactiona verbal cu ea. Daca te joci in fiecare zi cateva minute cu soparla ta, poti observa ca devine mai sociabila, cel putin in interactiunile cu tine.
Comportamentul si agresivitatea soparlei
Interactiunea cu soparla ta poate fi dificila la inceput, mai ales daca esti obisnuit doar cu comportamentul mamiferelor.
Atunci cand soparla se infoaie sau se ridica inspre tine, te considera o amenintare si trebuie sa o lasi sa se linisteasca. Soparlele pot deveni usor agresive cu stapanii, dar disciplina si tipetele nu le ajuta sa inteleaga cu ce au gresit. Unele soparle sunt dispuse chiar sa faca "pe mortul" atunci cand simt o amenintare si pot deveni rigide pana cand simt ca pericolul s-a indepartat.
Indiferent daca este vorba de agresivitate teritoriala sau defensiva, poti convinge soparla sa devina mai blanda doar oferindu-i spatiul pe care ti-l cere. Daca atingi soparla in timp ce sta la soare si temperatura corpului este maxima, risti sa te alegi aproape intotdeauna cu o muscatura.
Soparla nu este un animal de casa recomandat pentru copii si nu este nici foarte interesata de interactiunea cu omul. Daca ii oferi insa spatiul si conditiile necesare, se va juca cu tine, tolerandu-ti dorintele, chiar daca nu le intelege.
Sursa foto: Petlizards.wordpress.com
Noutati
Quiz Ce animal de companie iti trebuie ?
Nelipsit din fotografiile de familie, partener de joaca si dialog, avand propriul loc pentru masa si somn, animalul de companie a devenit un adevarat ...