Cartita golasa, campioana la longevitate
Spre deosebire de suratele sale rozatoare, cartita golasa, nativa in zona estica a continentului african, poate trai pana la 30 de ani, de circa 9 ori mai mult decat soarecii cu dimensiuni similare alor sale.
Acest animal ciudat, cu trupul neacoperit de par si colti galbeni iesiti in afara, a atras atentia cercetatorilor in ultimii ani intocmai datorita longevitatii sale neobisnuit de mari: cartita golasa pare sa fie imuna in fata cancerului!
Hialuronanul, arma secreta a cartitei golase
Unul dintre cele doua studii care a analizat, in 2013, capacitatea cartitei golase de a nu dezvolta tumori canceroase a descoperit ca intre tesuturile trupului acestui animal se acumuleaza o substanta numita hialuronan, intr-o forma moleculara mai grea decat aceea regasita la oameni si la alte rozatoare.
Aceasta forma moleculara ofera o mai mare elasticitate pielii cartitei si o ajuta, printre altele, sa se strecoare prin tuneluri subterane inguste.
In momentul in care cercetatorii au indepartat hialuronanul din organismul cartitei golase, aceasta nu a mai fost imuna in fata tumorilor. Astfel, studiul a dezvaluit ca hialuronanul, in forma moleculara regasita la aceasta rozatoare, joaca un rol important in protectia organismului impotriva cancerului, desi functia sa exacta in acest proces ramane deocamdata necunoscuta.
Acest prim studiu a fost dat publicitatii in luna iunie si a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Rochester din New York, SUA.
Transcrierea proteinelor, aproape perfecta la cartita golasa
Un al doilea studiu, publicat in luna octombrie in "Proceedings of the National Academy of Sciences" de o parte dintre membrii echipei care a efectuat primul studiu, a dezvaluit ca aceste cartite sunt capabile sa contruiasca proteine, printr-un proces ce poarta denumirea de transcriere, aproape fara greseala, spre deosebire de alte rozatoare. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta acuratete a transcrierii s-ar putea afla, la randul sau, in spatele longevitatii incredibile a cartitei golase.
In continuare, echipa de cercetatori planuieste sa introduca mecanismul de transcriere a proteinelor, specific cartitei golase, si la alte rozatoare, pentru a descoperi efectul pe care acesta il are asupra lor (daca le mareste longevitatea sau nu, sporindu-le rezistenta in fata cancerului).
Scopul final al acestor cercetari este acela de a gasi, in cele din urma, tratamente eficiente impotriva cancerului la oameni.
In numarul din data de 20 decembrie al revistei Science, publicatia a anuntat si alte premii, precum al Nevertebratei Anului, care a fost adjudecat de cicadele din superfamilia Fulgoroidea, cu trupul similar frunzelor de copac.
Foto: sandiegozoo.org, wamu.org, telegraph.co.uk, mnn.com,