Depresia de iarna la pisici: cum o identifici si ce faci pentru a o trata?
2/2049
label Diverse autorenew 04 Feb 2015, 00:00
Totusi, uneori prin simpatie cu stapanii lor umani, nu putine sunt pisicile care ajung si ele sa dezvolte simptomele acestei afectiuni. Cum iti dai seama ca felina ta sufera de depresie de iarna si ce poti face pentru a-i ameliora starea pana la sosirea primaverii?

Simptomele depresiei de iarna la pisici

Chiar daca depresia sezoniera este mai comuna la pisicile de curte sau maidaneze, nu este exclus ca si felinele de apartament sa dezvolte simptome specifice, daca nu ca urmare a schimbarilor de ordin hormonal, cel putin prin adoptarea dispozitiei pe care pare sa o manifeste stapanul sau.



Cele mai comune semne includ:

  • letargie

  • lipsa apetitului

  • lipsa chefului de joaca

  • absenta sau reducerea interactiunilor sociale cu alte pisici sau cu stapanii umani

  • somn prelungit

  • agitatie in timpul noptii

  • crestere sau scadere in greutate



Este important de mentionat ca o varietate de alte boli - de aceasta data fizice - se manifesta prin simptomele de mai sus. De aceea, inainte de a concluziona ca pisica sufera de depresie de iarna, este esential sa ii verifici starea de sanatate in cabinetul medicului veterinar.


Gestionarea depresiei de iarna la pisici

In cazul in care consultul medical nu dezvaluie o afectiune specifica, exista cateva masuri prin care poti ameliora dispozitia felinei tale de companie si ajuta sa faca fata cu brio iernii.

O metoda eficienta este una raspandita si in cazul oamenilor: terapia cu lumina. De multe ori, schimbarile survenite in comportamentul si dispozitia pisicii tale in perioada anotimpului inghetat sunt consecinta reducerii orelor de lumina naturala zilnice, situatie care declanseaza schimbari hormonale si chimice, la nivel cerebral, specifice.


Astfel, pe langa favorizarea accesului in locuinta a unei cantitati cat mai mari de lumina in timpul zilei, te poti folosi si de lampile cu lumina speciala care o imita pe cea naturala. Sunt mai scumpe decat cele standard, dar sunt teribil de eficiente!

O alta gaselnita care ar putea da roade este mentinerea unei temperaturi constante - placute - in interiorul locuintei. Pisicile tolereaza frigul, dar numai daca sunt nevoite. Iar o felina crescuta in apartament, protejata de nevoia de a se adapta la conditiile vitrege de afara, va reactiona negativ la schimbarile in rau la nivelul temperaturilor ambientale.


Nu in ultimul rand, o idee excelenta este sa ii acorzi felinei tale mai multa atentie si afectiune decat o faci in mod obisnuit. Chiar daca esti mai mereu absent, profita de timpul petrecut acasa pentru a te juca cu felina, a o mangaia si rasfata (preferabil nu cu mancare, decat daca remarci o scadere in greutate).

Incet, dar sigur, simptomele depresiei de iarna manifestate de pisica ta se vor estompa si disparea complet, uneori chiar inainte de sosirea primaverii. Cat vreme felina se simte in siguranta, iar rutina sa (de la nivelul de lumina la cel de caldura si regimul alimentar) ramane neschimbata (comparativ cu restul anului), ai toate sansele sa o ajuti sa treaca rapid peste depresia de iarna - in tot acest timp, ajutand-o pe ea, vei reusi si tu sa iti imbunatatesti, fie si doar temporar, starea de spirit!

Foto: mobilmusic.ru, catster.com, rowingagainstthecurrent.com, petnaturals.com, dailymail.co.uk