Dresajul canin - erori comune

7/729
label Diverse autorenew 24 Aug 2011, 00:00
Dresajul canin este o activitate care formeaza o legatura puternica intre stapan si caine, daca este realizat corect. Dresajul realizat de un profesionist nu este insa intotdeauna ceva ce isi pot permite stapanii, asa ca incearca singuri sa lucreze cu catelul. Citeste mai departe pentru a afla care sunt cele mai comune erori in ceea ce priveste dresajul canin.

Exista numeroase tehnici de dresaj folosite, insa cea mai des intalnita este cea a recompensei, in care cainele invata sa asocieze un anumit comportament acceptabil cu o recompensa, aceasta putand fi o gustare delicioasa, jucaria preferata sau chiar si o imbratisare sau o vorba buna. Indiferent ce metoda de dresaj se adopta, este esential sa se evite unele greseli care pot sabota procesul: inconsecventa, nerabdarea, lipsa de autoritate sau dimpotriva, prea multa autoritate pot strica totul.

Dresaj canin - cum sa iti inveti catelul comanda "Nu" si "Lasa"

Inconsecventa

Inconsecventa este specifica omului, nu animalului. Acesta nu poate urmari prea multe din miscarile acestuia si nici nu are o memorie dezvoltata, pentru a urmari evenimentele. Cainii raspund foarte bine la un comportament predictibil, de aceea inconsecventa in dresaj este o eroare.

Daca un caine stie ca atunci cand sta cuminte primeste o recompensa, cu timpul va asocia acest comportament cu recompensa. Cainele nu va raspunde pozitiv daca stapanul, intr-o zi, uita de el si nu il rasplateste. Orice surpriza este o surpriza neplacuta, pentru ca il scoate din ritm si nu poate invata.

Rabdare, rabdare, rabdare

Nerabdarea este o alta eroare pe care o fac uneori dresorii, in special tinerii care au primit recent un catel si vor sa-l dreseze singuri. Uneori, cainele nu va invata atat de repede cum isi doreste stapanul - in special acum, cand traim intr-o lume in care se asteapta mereu rezultate imediate. Cainii nu se vor conforma mereu comenzilor, iar stapanul trebuie sa se inarmeze cu rabdare.

Dorinta de a progresa rapid poate duce la imprevizibilitate, iar daca stapanul abandoneaza sesiunea de dresaj prea repede sau vrea sa "bruscheze" catelul, nu va avea rezultatele scontate.

Lipsa de autoritate

Dresajul canin implica de multe ori si autoritate: cainele trebuie sa stie cine este "liderul haitei". Spre exemplu, un caine care latra mult daca nu este lasat sa doarma in pat nu trebuie lasat sa faca ce vrea - acesta va intelege ca trebuie sa latre in continuare, ca sa obtina ce isi doreste.

Daca stapanul uita insa ca are in fata un prieten, si nu un supus, antrenamentele vor deveni o corvoada pentru el si nu isi va mai dori sa invete. E bine ca dresajul sa fie o experienta pozitiva pentru catel.

Neatentia la postura si tonul vocii

Multi dresori amatori uita ca tonul vocii este cel pe care il inteleg cainii de cele mai multe ori, ci nu cuvintele in sine. Catelul nu intelege daca repeti acelasi cuvant de mai multe ori, ci numai daca o actiune este asociata cu el.

Comenzile care arata ca animalul a avut un comportament neadecvat trebuie rostite cu o voce grava, pentru a arata ca stapanul este dezamagit. Cele care arata comportamente pozitive trebuie rostite cu o voce vesela, astfel incat cainele sa inteleaga ce se intampla.

Quiz
Ce tip de rozator ti ar trebui?

Parcurgi acest quiz pentru a afla ce rozator ti-ar place si lai iubi.Este util deoarece daca nu esti hotarat ce rozator sa iti cumperi te ajuta noi!!!...

Sondaj

Adaposturi