De multe ori, zgomotele neobisnuite asociate simptomului de respiratie zgomotoasa la caine tin de prezenta unui corp strain in caile respiratorii. Pentru a identifica cea mai probabila cauza, este important sa stii care sunt cele doua tipuri de respiratie zgomotoasa la caine.
Stertor: respiratia cu zgomote de frecventa joasa
Sunetele de frecventa joasa, produse mai ales la inhalare sunt provocate de vibratia tesuturilor moi din aparatul respirator al cainelui. Cand cainele produce un zgomot de frecventa joasa la fiecare inhalare, cea mai probabila cauza este existenta unui blocaj la nivelul faringelui.
Stridor: respiratia cu zgomote ascutite
Sunetele ascutite, un suierat de frecventa inalta, prezent si la inhalare si la expirare, denota un blocaj la nivelul tesuturilor rigide, iar problema este cauzata de obicei de o problema la nivelul laringelul sau al traheei.
Respiratia zgomotoasa la caine
Inainte sa fugi cu cainele la veterinar, este important sa stii daca rasa patrupedului il expune la diferite boli si sa observi daca animalul sufera si alte simptome.
Rasele predispuse la probleme respiratorii includ: bulldog, Husky siberian, Dalmatian, Saint Bernard, Newfoundland, Setter irlandez, Labrador Retriever, Golden Retriever etc.
Atunci cand observi si alte simptome ale cainelui, este important sa-l duci de urgenta la medicul veterinar. Simptomele care arata ca viata cainelui poate fi in pericol includ cresterea nivelului de mucozitate in nas, umflaturi la nivelul gatului sau zone tari observate la atingere si orice schimbare in comportamentul cainelui, de la apatie pana la agitatie extrema.
In cazul in care patrupedul manifesta si alte simptome ale unei infectii respiratorii poate fi vorba de o raceala, insa animalul necesita atentia unui medic, deoarece pneumonia are aceleasi simptome, dar consecinte mult mai grave asupra sanatatii cainelui.
Diagnostic si tratament
Imediat ce observi problema, este important sa linistesti cainele rapid. Miscarea si agitatia pot agrava simptomele, iar respiratia cat mai relaxata este importanta.
Cum sa calmezi un caine speriat
Odata ce cainele ajunge la un consult veterinar, primul pas al medicului este ascultarea cu stetoscopul, dar in functie de identificarea altor simptome pot fi necesare teste costisitoare de la radioscopie si endoscopie pana la tomografie sau chiar o interventie chirurgicala de urgenta, in cazul in care plamanii cainelui nu sunt oxigenati suficient.
Cand operatia este necesara, simptomele pot continua pana la 10 zile datorita edemului post-operator, timp in care cainele are nevoie de odihna si chiar de tratament medicamentos cu sedative.
Daca nu ai studiat bine problemele de sanatate asociate rasei cainelui tau, fa acum acest pas si, in cazul in care pot exista restrictii pentru caine, asigura-te ca urmezi intocmai sfatul veterinarului.
Sursa foto: Vomtech.com, Yolasite.com, Pet360.com